Verpleegkundig specialist Cathelijne Verboeket-Crul heeft inmiddels aan honderden sterfbedden gezeten, en begeleidt de zorg van patiënten dag en nacht. In Het leven loslaten geeft ze een unieke inkijk in hoe de aanloop naar de dood eruit kan zien, met de keuzes en dilemma’s die hierbij horen. Over palliatieve zorg en euthanasie, sterfbedvisoenen en seksualiteit, en mensen die bewust stoppen met eten en drinken om de dood te versnellen. Het boek biedt inzicht en troost aan iedereen die te maken krijgt met één van de kwetsbaarste momenten in een mensenleven: het stervensproces. Tijdens deze avond zal Cathelijne Verboeket-Crul het boek Het leven loslaten presenteren en meer vertellen over de totstandkoming hiervan. Daarnaast zal ze een openhartig gesprek voeren met professionals en ervaringsdeskundigen over diverse benaderingen van het omgaan met het stervensproces, waarbij dit gevoelige en kwetsbare thema vanuit verschillende perspectieven wordt belicht.

Over de sprekers

Cathelijne Verboeket-Crul is verpleegkundig specialist palliatieve zorg bij Academisdch hospice Demeter/AxionContinu en consulent bij het Palliatieteam Midden-Nederland, waar ze artsen en verpleegkundigen advies geeft over palliatieve zorg. ‘Het leven loslaten‘ is haar eerste boek.

Bert Keizer (1947) studeerde filosofie in Engeland en geneeskunde in Amsterdam. Hij werkte tot 2015 in Amsterdamse verpleeghuizen. Na zijn pensioen ging hij werken voor het Expertisecentrum Euthanasie. Sinds 1994 is hij actief als schrijver over geneeskunde en filosofie in columns in Trouw, Filosofie Magazine en Medisch Contact. Hij schreef een inleiding over leven en werk van Wittgenstein en vertaalde de brieven van Emily Dickinson. Zijn meest recente boek verscheen in maart 2024: Het Raadsel van de Geest, een filosofische zoektocht.

Ineke Visser oud hospicecoördinator, schrijft over sterven en is een veelgevraagd spreker en (gast)docent. Zij werd als auteur bekend onder de naam Koedam van de boeken ‘In het licht van sterven. Ervaringen op de grens van leven en dood’ en ‘Een andere kijk op orgaandonatie. Verkenningen van het stervensproces. Ineke is initiatiefnemer en voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Sterven en is docent aan de Intensive ‘Omgaan met Sterven’ op post-hbo niveau. Het is haar missie om bij te dragen aan verruiming van ons collectieve bewustzijn over sterven.

Afke Bohle groeide als tiener op met een ongeneeslijk zieke vader en werkte als volwassene in een Toon Hermans Huis met jongeren die hetzelfde meemaakten. In 2022 verbleef Afke’s moeder drie weken in Hospice Demeter in De Bilt. Ze had zichzelf, tegen het advies van de huisarts in, op de wachtlijst gezet. Afke’s moeder was niet bang voor de dood, maar wel om te lijden en de controle te verliezen. Ze konden daar moeilijk over praten samen. De zorg in het hospice was als een warm bad waardoor Afke haar rol als mantelzorg neer kon leggen en weer dochter was. Er ontvouwde zich een intimiteit tussen moeder en dochter die er eerder niet kon zijn. De columns die Afke daarover schreef brachten haar bij haar huidige werk als redactiecoördinator bij Carend.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Luna Bongers
Producent
De moderator van dit programma is
Joline Rodermans
Programmamaker Sociale Stad