Als de stilte komt. De derde aflevering van ‘Met de Dood in Huis’ gaat over rouwen en herdenken, zowel individueel als collectief. Hoe markeren, herinneren of vergeten we de doden in de loop van de tijd? Welke vormen van rouw- en herdenken zijn er? Welke rouw is zichtbaar en wat blijft onzichtbaar? In dit programma bieden we een portie troost en onderzoeken we verschillende manieren van herdenken en rouwen.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over de sprekers

In gesprek over de kunst van het rouwen met:

  • Ameline Ansu is socioloog en verloor zelf als twintiger haar beide ouders. Omdat er toen nog weinig boeken waren voor jongeren besloot ze er zelf één te schrijven: ‘Van harte gecondoleerd’; jong en verder zonder ouder‘ waarin ze de verhalen van een aantal rouwende jongeren vertelt. Het is haar missie om de dood en rouw beter bespreekbaar te maken.
  • Nellie Benner is 28 als haar moeder plotseling overlijdt. Terwijl verdriet met volle kracht haar leven in dendert lijkt het alsof iedereen van haar verwacht dat ze weet hoe ze moet rouwen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, rouwen? In in de documentaire Ik rouw van jou onderzoekt Nellie de tegenstrijdigheden van het verliezen van een ouder op jonge leeftijd.
  • Chaja van Kollem verloor tijdens de coronacrisis haar moeder. Cinetree maakte het portret ‘Love in times of crisis’ van haar. Momenteel is Chaja bezig met de fotoserie ‘Een mozaïek van verlorenen’ waarin mensen geportretteerd worden in kleding van hun dierbaren.

In gesprek over individueel en collectief herdenken met:

  • Martin Hoondert is universitair docent Muziek, Religie & Ritueel aan de Universiteit van Tilburg, wiens expertise ligt in rituele studies, musicologie, doodsstudies en geheugen studies.
  • Bertine Mitima is psycholoog, beleidsonderzoeker/adviseur en promovenda bij het ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en de Universiteit Utrecht. Samen met collega’s van het Nationaal Comité 4 en 5 mei werkte zij mee aan een multidisciplinair onderzoek naar rituelen rondom herdenken en vieren. Daarnaast is zij betrokken bij diverse andere projecten waarbij de psychosociale doorwerking van oorlog centraal staat. In haar proefschrift richt ze zich op de relatie tussen (collectief) herdenken en de impact hiervan voor individuen in hun omgang met verlies en ingrijpende gebeurtenissen.

Met pitches voor laagdrempelige hulp van:

  • Mireille van Gils & Ellis Klijn zijn beide coördinator ‘Steun bij Rouw‘ bij Humanitas en zijn verlies & rouw- en verliesbegeleiders. Ze bieden steun bij rouw door middel van lotgenoot groepen, gesprekken met vrijwilligers of individuele begeleiding.
  • Yvette den Hartog maakt via haar app Condole het mogelijk om de herinneringen aan hen die we moeten missen, levend te houden.

En met creatieve en muzikale intermezzo’s van:

  • Jasper Albinus is spoken word artist en zal deze avond optreden rondom de thema’s dood en rouw.
  • En met bloedstollende klassiekers over de dood – van gitarist, songwriter en componist Theo Sieben die zijn inspiratie haalt uit oude blues en gospel uit het zuiden van de VS.
DossierMet de Dood in Huis
Zorgzaam
Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Programmamaker Sociale Stad
Partners
De moderator van dit programma is
Maurice Seleky
Auteur | Moderator | Podcasthost
ProgrammareeksMet de Dood in Huis

Het is hoog tijd voor een gesprek over de dood. Want de wereld verandert in rap tempo en dus ook onze omgang met de dood en rouw. In drie afleveringen zoomen we in op sterfelijkheid, afscheid en rouw. Een samenwerking tussen Museum Tot Zover, de Funeraire Academie & Pakhuis de Zwijger.