De stad en samenleving veranderen in rap tempo. Dus hoe we afscheid van het leven nemen ook. In de uitvaartwereld bruist en broeit het. Vanavond duiken we in de afscheids- en uitvaartrituelen. Denk aan uitvaarten die opeens online moesten tijdens de coronapandemie, als hologram verschijnen op je eigen begrafenis, de opkomst van de intieme uitvaart, de komst van multiculturele uitvaartcentra en het gebruik van levende doodskisten en de uitvaartfiets. Wat willen we uiteindelijk tot uitdrukking brengen in afscheidsrituelen? Voor wie doen we het eigenlijk, voor de overledene of de nabestaanden? Wat reflecteert de muziekkeuze bij uitvaarten en crematies? En hoe ziet de uitvaart van de toekomst eruit? In aflevering 2 van Met de Dood in Huis onderzoeken we wat er bij een goed afscheid komt kijken.
Wat gaan we vanavond doen?
Er staat je een volle & dynamische avond te wachten over afscheidsrituelen, de helende werking van muziek en de toekomst van de uitvaart.
Uitvaartfuturist Marieke van der Weiden (Funeral Rockstars) opent de avond. In 2017 voorspelde ze de rol van deathfluencers, funeral drivethru’s en hologrammen. Hoe ziet de uitvaart van de toekomst er volgens haar eruit?
Hierover gaan we verder in gesprek met:
- Susanne Duijvestein, duurzaam en holistisch begrafenisondernemer (Bij Afscheid) en auteur van het boek ‘Uitvaart in eigen hand’. Susanne pleit voor persoonlijke uitvaart, zoals een ceremonie in je eigen tuin of een begrafenis in het bos, van een zelfgemaakte wade tot rijden met eigen auto.
- Sandra Korstjens, uitvaartverzorger bij Coöperatie DELA, de grootste uitvaartverzorger- en verzekeraar van Nederland.
- Monique Pierau, uitvaartmakelaar en oprichter van Uitvaart Divers. Zij is naar eigen zeggen een Moksi patu (mengelmoes) met creoolse roots als basis. Met Uitvaart Divers zet zij zich in voor inclusiviteit en verbinding in de uitvaartwereld. Daarnaast heeft ze een aflegvereniging.
Dan is het tijd om alles even te laten bezinken. Social designer Laurien Schrooten ontwierp de workshop #YODO (You Only Die Once) waarin zij mensen vol met humor, ironie en contradictie hun eigen uitvaart laat ontwikkelen. Vanavond krijgen we een YODO sneak peak.
Amsterdam is – net als andere grote steden zoals Rotterdam – een superdiverse stad. Hoe zorgen we ervoor dat de uitvaartwereld diverser en inclusiever wordt? Wat kunnen we leren van elkaars afscheidsrituelen en tradities. En nemen we ze al over van elkaar? Over dit soort vragen gaan we, naast Monique Pierau, in gesprek met:
- Paul Sin Nam Rigter, regisseur van de documentaire ‘Dood in de Bijlmer’, in 2020 uitgeroepen tot beste documentaire tijdens IDFA. In deze film wordt de opbouw van het multicultureel afscheidshuis in Amsterdam Zuidoost gevolgd. In hoeverre kan dit uitvaartcentrum een plek zijn waarin verschillende afscheidsrituelen samenkomen?
- Carla Mahawat Khan, directeur van uitvaartverzorging Aakhri Bidaai (wat ‘laatste afscheid’ betekent) die ze in 1995 oprichtte. Ze miste een uitvaartonderneming die gespecialiseerd was in uitvaarten voor moslims en hindoes, dus startte ze er zelf één.
- Yvon van der Pijl, universitair hoofddocent culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht. In haar werk verkent ze de cross-culturele betekenis van de dood en hoe daar op uiteenlopende wijzen mee om wordt gegaan.
Dan sluiten we af met de helende werking van muziek. Dit doen we met o.a. muzikale intermezzo’s en een gesprek met:
- Janieke Bruin, zij heeft zich tijdens haar promotieonderzoek gericht op de vraag hoe muziek bij uitvaarten zich verhoudt tot onze omgang met de dood. Ze hield zich bezig met de vraag welke betekenis aan de dood wordt gegeven. Op dit moment is ze werkzaam als coördinator bij het instituut voor Rituele en Liturgische studies.
- Jeff Riedewald, uitvaartondernemer vanuit de Creoolse gemeenschap. Hij zal de avond verrijken met Creoolse muziek.
- Peter Krako, mede-oprichter van Memories Uitvaartmuziek. Hij verzorgt live-muziek op uitvaarten om mensen vooruit te helpen in hun rouwproces. Ook hij zal de avond verrijken met muziek.
LET OP: Dit programma is i.v.m. de nieuwe corona-maatregelen van 15-12-2021 naar 10-02-2022 verplaatst.
Verder in deze reeks
Aflevering 1 – 18 nov – Dood gaan we allemaal
Aflevering 3 – 23 maart 2022 – Een portie troost (binnenkort online!)