In maart gaat de documentaire ‘Zonen zonder vaders’ van Tessa Louise Pope in première tijdens Movies That Matter Festival in Den Haag, waar films met urgente maatschappelijke thema’s worden vertoond. In samenwerking organiseren we een voorvertoning van de film ‘Zonen zonder Vaders’ inclusief nagesprek met ervaringsdeskundigen en professionals. In de film delen drie mannen open en eerlijk hun levensverhaal. Het zijn drie totaal verschillende mannen met één gemene deler: zij groeiden op onder moeilijke omstandigheden en met een afwezig vaderfiguur. In de documentaire vertellen de mannen over hun eenzame worsteling met het gemis van een mannelijk rolmodel en hoe dit kon leiden tot een periode met psychische problemen waarbij criminaliteit en drugs de boventoon voerde. Maar zij vertellen ook over het keerpunt: op een dag besloten zij het gemis van hun vader recht in de ogen te kijken en het roer om te gooien. Hoe ga je om met het gemis van een vaderfiguur in je jeugd en op latere leeftijd? En wat kan daarin de rol zijn van andere personen of instanties?

Over de sprekers

Tessa Louise Pope is documentairemaker en maakte onder andere Overtijd en Mijn Gelukkige ingewikkelde Familie’. Ze studeerde af aan de filmacademie in de richting van documentaire, haar eindexamen film ‘The Origin of Trouble’ werd bekroond en internationaal op veel plekken getoond. Door haar analytische en psychologische benadering weet ze haar karakters op een intieme en open manier uit te nodigen om hun verhaal te vertellen. Dat gaan we straks ook zien in de film die we straks gaan bekijken. We hebben haar als het goed is nu op Zoom.

Alexandro Reyes Rodrigues was alcohol- drugsverslaafd, had 8 keer vastgezeten en had zijn eigen drugshandel. Op zijn 26e keerde voor hem het tij en begon hij opnieuw, vanuit zijn baan bij een krantenwijk. Inmiddels is hij coach, schreef hij een boek (‘Rijk door een krantenwijk’), runt hij zijn eigen zorgbedrijf OMKEER en is hij een gelukkige vader van 3 dochters.

Denzel Rudge is mede-oprichter van Stichting Black Men Talk, waarmee zij zich inzetten voor de verbetering van de mentale gezondheid en sociaal economische positie van mannen uit de Afrikaanse diaspora in Nederland. Door middel van het organiseren van praatgroepen, workshops en cursussen geven zij mannen tools om bezig te zijn met het verbeteren van hun emotionele welzijn.

 

 

In samenwerking met
Partners
De moderator van dit programma is
Oscar Zeegers
Acteur, theatermaker en moderator