Het Openbaar Vervoer is één van dé thema’s bij de aankomende verkiezingen. Wil jij weten wat de plannen zijn van de politieke partijen rondom dit onderwerp? Kom dan naar het grote OV-verkiezingsdebat in Pakhuis de Zwijger. Tijdens deze avond gaan Claudia Zuiderwijk (algemeen directeur GVB), Melanie van der Horst (Wethouder Verkeer en Vervoer) en Harro Homan (ProRail) in gesprek over wat er moet gebeuren om het Openbaar Vervoer betaalbaar en kwalitatief hoogwaardig te houden. Vervolgens bevragen we de kandidaat-Kamerleden over hoe zij beogen de belangrijkste wensen en issues rondom dit thema voor elkaar te krijgen. Hoe willen de politieke partijen ervoor zorgen dat het OV voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft, zodat iedereen in Nederland gebruik kan blijven maken van een betrouwbaar en gezond OV-netwerk? Je hoort het op 7 november!

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

De grootste partijen zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit debat, omdat zij de zwaarste verantwoordelijkheid hebben voor het Openbaar Vervoer in Nederland.

Over de sprekers

Claudia Zuiderwijk is sinds 2020 algemeen directeur van het GVB en vertegenwoordiger van de Mobiliteitsalliantie. Daarnaast is Claudia Zuiderwijk commissaris bij KPN en APG. De Mobiliteitsalliantie vertegenwoordigt een diverse groep toonaangevende organisaties om met elkaar samen te werken om Nederland in beweging te houden. Ze delen kennis over bijvoorbeeld goede praktijkvoorbeelden van de inzet van deelvervoer, het bevorderen van duurzaam reisgedrag, slimme vervoerscombinaties, onderhoud van infrastructurele werken, en het afstemmen van vervoersaanbod en -oplossingen op de mogelijkheden en behoeften per gebied.

Melanie van der Horst is wethouder verkeer, vervoer en luchtkwaliteit, openbare ruimte en groen, water & aanpak Noord van de gemeente Amsterdam. Hiervoor was Melanie lid van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Amsterdam-West. Naast haar functie als wethouder is Melanie ook voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam en lid van het stichtingsbestuur Waternet.

Harro Homan is regiodirecteur van ProRail in Randstad Noord en eerder director van public affairs en publieke projecten bij de gemeente Amsterdam.

Freek Bos is sinds 2018 directeur van Reizigersvereniging Rover. Reizigersvereniging Rover is dé stem van de reiziger in het openbaar vervoer. Wij weten wat er bij de reiziger speelt en kaarten dit aan bij vervoersbedrijven, overheden en via de media. Wij zetten ons in voor goed openbaar vervoer als aantrekkelijk alternatief voor auto en vliegtuig. Ons ideaalbeeld is een samenleving met comfortabel, betaalbaar, betrouwbaar en hoogfrequent openbaar vervoer waarmee mensen sneller en voordeliger op het werk zijn dan wanneer zij met de auto in de file staan. Zo houden wij onze samenleving in beweging en sparen we het milieu.

 

Partners
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Moderator
Mediapartners
ProgrammareeksNederland kiest