Met de trein op vakantie, dat is voor steeds meer mensen een normale zaak geworden. Het is een leuke en duurzame manier om ons Europese continent te verkennen. Zo kan je vanuit Amsterdam naar Zagreb of Praag met slechts één keer overstappen en vanuit Utrecht reis je met de trein rechtstreeks naar de Alpen. Toch zijn er nog enkele wegversperringen willen wij ervoor zorgen dat Europa het walhalla van treinvakanties wordt. Als eerste zoeken wij samen met de makers van Rail Away naar de mooiste treinroutes en doe je inspiratie op voor je eigen, toekomstige treinvakantie. Daarna bespreken wij met experts, hoe wij de trein het logische en aantrekkelijke vervoersmiddel voor de vakantie maken. Op de avond zelf is Interrail ook aanwezig, en niet zonder reden. In het laatste deel van het programma zijn er namelijk Interrail Passes te winnen! Een ding is ieder geval zeker: aan het eind van de avond ga je het liefst meteen met de trein op reis.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Gerben van Ommen en Joanne Brouwer maken al meer dan 25 jaar het EO-programma Rail Away. Een tv-serie over markante spoorlijnen overal ter wereld. Vanuit je luie stoel de treinreis en uitstapjes meebeleven zonder zelf op reis te hoeven. Dat is Rail Away, een programma waarin de treinreis én de beleving centraal staan. In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, laat Rail Away zien hoe duurzaam en plezierig het reizen per trein is. Gerben en Joanne zijn al jaren de drijvende kracht achter het programma en doen de productie, research, regie en voormontage voor de show. In 2021 bestond EO-Programma Rail Away 25 jaar en zijn er meer dan 213 afleveringen gemaakt. Op 11 juli trappen de makers van een van de best bekeken slow-tv programma’s ooit het programma af met hun mooiste verhalen en bijpassende anekdotes.

Wouter Wolff is Members and Associates Manager bij Eurail / Interrail. Het Interrailprogramma begon in 1972, als een eenmalige samenwerking van de nationale spoorwegmaatschappijen van 21 landen. Momenteel krijg je met een interrail pas toegang tot 35 spoorweg- en veerboot maatschappijen in 33 landen. Dat zijn 30.000 bestemmingen in Europa met slechts één pas. Tijdens dit programma kan het publiek vier Interrail Passes winnen.

Hugo van Vondelen is een expert op het gebied van Europese spoorwegdiensten. Voordat hij bij Eurail kwam werken, was hij treinsteward op slaaptreinen naar Oostenrijk bij Railexperts, waar hij toezicht hield op de veiligheid, service en informatie aan boord. Daarvoor werkte hij als treinkaartjes expert bij de Treinreiswinkel, waar hij klanten adviseerde over treinreizen naar alle mogelijke uithoeken van Europa. Sinds 2022 is hij werkzaam bij Eurail als Product Specialist.

Reinout Wissenburg is directeur Duurzaamheid bij ProRail. ProRail is de spoorwegbeheerder van Nederland. Het bedrijf is daarbij verantwoordelijk voor het gehele spoorwegnet: aanleg, onderhoud, beheer en veiligheid. Binnen ProRail werkt Reinout aan de doelstelling om in 2030 klimaatneutrale en circulaire infrastructuur projecten te realiseren. Daarnaast zet hij zich in voor een sterk en betrouwbaar Europees treinen netwerk.

Chris Engelsman is mede-oprichter van European Sleeper. Samen met Elmer van Buuren besloot Chris het reizen met de nachttrein terug op de kaart te zetten, door in 2021 een nieuwe Belgische-Nederlandse spoorwegmaatschappij op te richten. Sinds 25 mei 2023 rijdt de Good Night Train van European Sleeper drie keer per week tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn.

Suzanne Hiemstra-van Mastrigt is directeur van het Seamless Personal Mobility Lab bij de TU-Delft. Daarbij richt ze zich op de ontwikkeling van mensgerichte mobiliteitsystemen en het creëren van een zo fijn mogelijke reiservaring. Voorbeelden hiervan zijn Mobility as a Service, delen van autonome voertuigen en de transitie van de lucht naar het spoor.

 

Over Eurail

Eurail geeft reizigers over de hele wereld de kans om flexibel en grenzeloos met de trein door Europa te reizen. Met een Eurail of Interrail Pas (respectievelijk voor niet-Europese en Europese burgers) kunnen reizigers van alle leeftijden gebruikmaken van een uitgebreid netwerk van trein- en veerbootverbindingen om door en tussen tot wel 33 landen te reizen. Eurail en Interrail Passen zijn verkrijgbaar via de webshops op Eurail.com en Interrail.eu, maar ook via een uitgebreid netwerk van vertrouwde distributiepartners over de hele wereld. Eurail B.V. is eigendom van meer dan 35 Europese spoorweg- en veerbootmaatschappijen en is gevestigd in Utrecht. Ga voor meer informatie naar www.eurail.com of www.interrail.eu.

De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Moderator
Mediapartner