20 december 2019 kan de geschiedenisboeken in gaan als de dag waarop Urgenda de belangrijkste milieu-organisatie van Nederland wordt, en daarmee bepaalt welke kant ons land op gaat met het klimaat. Mocht Urgenda winnen, dan moet de Nederlandse Staat de CO2-uitstoot met 25 procent terugdringen. Aan de vooravond van de uitspraak van de Hoge Raad in de Urgenda-zaak gaan wij in gesprek met directeur Marjan Minnesma over durf, doorzettingsvermogen en daadkracht en de impact van de uitspraak en de vervolgstappen. Ook gaan wij deze avond in gesprek met inspirerende sprekers over nieuw leiderschap en met een nieuwe generatie rolmodellen die strijdt voor een rechtvaardig klimaatbeleid.
Met in dit programma onder anderen
Meer informatie over de sprekers en het programma volgt snel.
Over de Urgenda-Zaak
In 2015 stapte klimaatorganisatie Urgenda naar de rechter om af te dwingen dat de Staat meer moet doen tegen klimaatverandering. De milieu-organisatie kreeg toen al gelijk, waarna het vorige kabinet in beroep ging en naar het gerechtshof stapte, waar het dus opnieuw verloor. Het kabinet stapte daarna naar de Hoge Raad, de hoogste rechter van het land, in de hoop daar wel gelijk van te krijgen. De Hoge Raad doet 20 december uitspraak.
Klimaatbrief voor een rechtvaardiger klimaat
In een open brief, gepubliceerd op 23 september in NRC, roepen initiatiefnemers Matthea de Jong, Creatief Directeur Warming Up, Hasna El Maroudi, programmamaker en journalist en Marjolijn van Heemstra, theatermaker, de overheid op voor een rechtvaardig klimaatbeleid. De #klimaatbrief is inmiddels getekend door zo’n 10.000 vrouwen: ‘Het grootste obstakel is niet geld, maar gebrek aan politiek leiderschap’.
Lees meer
Tientallen vrouwelijke BN’ers, onder wie Kim van Kooten en Carice van Houten, hebben in een open brief de politiek opgeroepen meer actie te ondernemen tegen klimaatverandering. ‘Het grootste obstakel is niet geld, maar gebrek aan politiek leiderschap’, schrijven zij in een gezamenlijke brief. >>
Vanuit de hele wereld reizen dit weekend mensen naar Madrid voor de mondiale klimaattop. Die begint morgen en duurt tot 13 december. Ook premier Rutte en meerdere ministers en Tweede Kamerleden gaan erheen.
Het kabinet lijkt bot te gaan vangen bij de Hoge Raad in een ultieme poging om het Urgenda-klimaatvonnis van tafel te vegen. Volgens dat vonnis moet Nederland de uitstoot van broeikasgassen vóór het einde van 2020 met tenminste 25 procent verminderen ten opzichte van 1990.
Urgenda-zaak Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving zet de grote daling van de CO2-uitstoot dit jaar in. Daar is geen enkele aanwijzing voor.
De parlementariërs geven met het oog op de nieuwe Europese Commissie en een VN-milieutop volgende week een signaal af.
Klimaatverandering Uit een nieuw rapport van de VN blijkt dat landen veel meer broeikasgassen uitstoten dan ze in 2015 in Parijs hebben beloofd.
In het Amazonegebied heeft een groep vrouwen zich verenigd in de strijd tegen de verwoesting van het gebied. Nederland werkt al jaren mee aan het kappen van bossen, waarbij inheemse stammen worden ‘herplaatst’. Journalist Hasna El Maroudi bezocht het gebied en sprak met de vrouwen. ‘De hele wereld profiteert van de Amazone. Daarom zou de hele wereld de Amazone moeten verdedigen.’