Global Trends

De impact van Urgenda

Aan de vooravond van de uitslag van de zaak die klimaatbeweging Urgenda aanspande tegen de Nederlandse staat om zich aan Parijs 2015 te houden, gaan wij samen met oa Marjan Minnesma op zoek naar nieuw leiderschap voor een rechtvaardiger klimaat.
maandag 16 dec 2019, 20.00
ma 16 dec 2019, 20.00
Grote zaal

20 december 2019 kan de geschiedenisboeken in gaan als de dag waarop Urgenda de belangrijkste milieu-organisatie van Nederland wordt, en daarmee bepaalt welke kant ons land op gaat met het klimaat. Mocht Urgenda winnen, dan moet de Nederlandse Staat de CO2-uitstoot met 25 procent terugdringen. Aan de vooravond van de uitspraak van de Hoge Raad in de Urgenda-zaak gaan wij in gesprek met directeur Marjan Minnesma over durf, doorzettingsvermogen en daadkracht en de impact van de uitspraak en de vervolgstappen. Ook gaan wij deze avond in gesprek met inspirerende sprekers over nieuw leiderschap en met een nieuwe generatie rolmodellen die strijdt voor een rechtvaardig klimaatbeleid.

Meer informatie over de sprekers en het programma volgt snel.

Over de Urgenda-Zaak
In 2015 stapte klimaatorganisatie Urgenda naar de rechter om af te dwingen dat de Staat meer moet doen tegen klimaatverandering. De milieu-organisatie kreeg toen al gelijk, waarna het vorige kabinet in beroep ging en naar het gerechtshof stapte, waar het dus opnieuw verloor. Het kabinet stapte daarna naar de Hoge Raad, de hoogste rechter van het land, in de hoop daar wel gelijk van te krijgen. De Hoge Raad doet 20 december uitspraak.

Klimaatbrief voor een rechtvaardiger klimaat

In een open brief, gepubliceerd op 23 september in NRC, roepen initiatiefnemers Matthea de Jong, Creatief Directeur Warming Up, Hasna El Maroudi, programmamaker en journalist en Marjolijn van Heemstra, theatermaker, de overheid op voor een rechtvaardig klimaatbeleid. De #klimaatbrief is inmiddels getekend door zo’n 10.000 vrouwen: ‘Het grootste obstakel is niet geld, maar gebrek aan politiek leiderschap’.

maandag 16 dec 2019, 20.00
Grote zaal
Deze 172 mensen waren aanwezig