De film Kiss the Ground onthult dat we, door regeneratief om te gaan met de bodem van de wereld, het klimaat volledig en snel kunnen stabiliseren, verloren ecosystemen kunnen herstellen en voldoende voedsel voor iedereen kunnen produceren. De film illustreert op kunstzinnige wijze dat de bodem het ontbrekende stukje in de klimaatpuzzel is. Met meeslepende graphics en visuals brengt het problemen en oplossingen helder in beeld. Deze film wil een beweging op gang brengen om het onmogelijke te bereiken – de grootste uitdaging van de mensheid oplossen – het klimaat in evenwicht brengen en onze toekomst veilig te stellen.
Dit programma is onderdeel van de Dag van de Duurzaamheid bij Pakhuis de Zwijger. In dit programma kijk je met ons mee naar (een korte versie) van de film Kiss the Ground en nemen we je mee in de wereld van de bodem. Na de screening gaan we in gesprek met experts over voedsel, smaak en de bodem. Samen werken we aan onze toekomst door meer aandacht te schenken aan de basis van het leven, de grond waarop we staan.
Doordat we het land zijn gaan omploegen en besproeien met chemicaliën, zijn de microben in de bodem aangetast. Zonder microben geen gezonde grond. En zonder gezonde grond gaat de CO2, die normaal in de grond opgeslagen ligt, weer de atmosfeer in. Er ontstaat verwoestijning, dit vormt een bedreiging voor miljarden mensen.
De film Kiss the Ground laat mensen zien die niet opgeven om voor onze bodem te zorgen. Bijvoorbeeld een regeneratieve boer uit Noord-Dakota (Verenigde Staten), die zijn oogsten jaar na jaar zag mislukken door extreme weersomstandigheden. Tot dat hij op een dag geen geld meer had om kunstmest en pesticiden te kopen en noodgedwongen zijn heil zocht in regeneratieve landbouw. Niet alleen gaat het hem sindsdien financieel voor de wind, maar je ziet ook een duidelijk verschil tussen zijn weelderige groene land en het uitgedroogde land van zijn buurman.