Hoe zou jij het vinden als je vanaf half november tot het einde van het jaar geen salaris zou krijgen voor je werk? Voor vrouwen in Nederland is het de oneerlijke werkelijkheid. Want vrouwen verdienen gemiddeld 13% minder per uur dan mannen. Het loonklooffeest is jouw startpunt op weg naar gelijke beloning voor alle vrouwen. Samen met vrouwen uit verschillende sectoren bespreken we hoe we de loonkloof gaan dichten. We komen tot oplossingen voor ons allemaal én voor jouw persoonlijke situatie. We hopen met het loonklooffeest zo veel mogelijk vrouwen te bereiken, zodat er ook meer bewustzijn ontstaat. Meld je daarom aan en deel het met vrouwen in jouw netwerk. Op deze avond vieren we met een feestelijk programma: nieuwe inzichten over de loonkloof, theater en een muziek-pubquiz!

DossierFemCity
Inclusief

Over de sprekers

Khadija Hyati werkt 40 uur in de week in de schoonmaakbranche en was één van de leiders van de schoonmaakstaking in 2014. Ze is lid Algemeen Bestuur FNV en zet zich in voor een leefbaar loon voor iedereen.

Bas van Weegberg zet zich in voor gelijkheid op de werkvloer als lid van het dagelijks bestuur van de FNV. Hij kijkt daarin vooral ook naar de rol die mannen spelen in het dichten van de loonkloof.

Linda Vermeulen is vakbondsvrouw in de winkelstraat. Duurzaamheid in de kledingketen betekent ook een einde aan de onderbetaling in de Nederlandse winkelstraat en de distributiecentra. Daar komt Linda samen met team-FNV voor op. Zij ondersteunt onder andere bij de Bijenkorf, Wibra, Big Bazar en Blokker winkelmedewerkers die in actie komen voor verbeteringen. Ook legt zij misstanden rond belastingvoordelen aan grote multinationals bloot, zoals de ‘Primark-premie’; een subsidieregeling vanuit de overheid voor bedrijven die de lonen laag houdt.

Maaike Metsje Visser is begeleider op een woonlocatie voor jongeren en volwassenen met een ernstige en meervoudige beperking. Tijdens de coronapandemie is zij actief geworden voor de waardering van zorgberoepen. Momenteel is ze voorzitter van de Branche Adviesraad GHZ.

Over de performers

Kiki Schippers is cabaretier en tourt door het land met voorstellingen en stekelige en aanstekelijke bijdrages in de media. Ze werd bijna de Slimste Mens, schreef voor Opium op Oerol iedere dag een lied en werd in 5 jaar tijd 4 keer genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs, die ze in 2017 ook won met ‘Er Spoelen Mensen Aan’. Naast haar theaterwerk heeft ze een column in het AD, maakt ze satire voor het radioprogramma Spijkers met Koppen, en maakte ze tijdens de coronaperiode de 3FM comedypodcast Too Soon en de YouTube-interviewserie Kiki’s KloosterQuarantaine. Bij het grotere publiek werd ze bekend van haar razendsnelgeschreven persconferentieliedjes voor de Vooravond, als een soort muzikale Nico Dijkshoorn.

In het duo Wilde Orchidee nemen Irene Hemelaar en Paul Tijink het publiek mee op een muzikale reis langs Nederlandstalige muziek uit de vorige eeuw. Speciaal voor het loonklooffeest hebben ze een pubquiz vormgegeven, vol met interessante kennis en muzikale nummers.

Over de moderator

Hacer Karadeniz is vakbondsbestuurder bij de jongerentak van FNV, FNV Young&United. Ze is een vernieuwende bestuurder die onderwerpen als menstruatie op de werkvloer op de agenda weet te zetten.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Romy Heymans
Hoofdredacteur
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.