We hebben vele redenen om fors minder vlees en zuivel te eten, en steeds meer plantaardig: het klimaat, onze gezondheid, dierenliefde en culinair enthousiasme. Tijdens de tweede editie van ‘Eet mij niet’ delen Amsterdamse organisaties, burgers en politici hun aanpak en inspiratie. We gaan in gesprek met bevlogen jongeren, vega-koks in opleiding, vertegenwoordigers van grote instellingen én de wethouder. De grootste werkgevers verzorgen samen bijna 200.000 maaltijden per dag. Wanneer universiteiten, grote kantoren en zorginstellingen kiezen voor (meer) plantaardig, maken ze samen ontzettend veel impact. In praktijk blijkt dit vaak niet zo makkelijk. Wat maakt het lastig om de omslag naar meer plantaardig te maken? Welke voorbeelden zijn er al in de stad? Waar kunnen we mee beginnen en wat is de rol van de gemeente Amsterdam?


Let op! Voorafgaand aan het programma, vanaf 18:30, biedt volkskeuken De Sering een plantaardige maaltijd aan voor alle bezoekers. De maaltijd bestaat uit een voor- en hoofdgerecht. Kosten hiervoor zijn tussen € 2,50 en €14,00, op basis van donatie, te betalen op locatie. Geef tijdens het reserveren aan of je mee wilt eten vooraf.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?