Ingeklemd tussen de Gooiseweg, Amsterdam Zuidoost en de trein-metrolijn Diemen Zuid verrijst een nieuwe woonwijk in Diemen: Holland Park. Het wordt een wijk met sfeervolle grachten, prachtige gevels en groene binnentuinen, makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en dichtbij Amsterdam. De wijk bestaat uit vier buurten die elk een eigen karakter hebben met woningen in alle categorieën en prijsklassen. Het stedenbouwkundig plan voor Holland Park Zuid is het sluitstuk van de transformatie. Vastgoedontwikkelaar AM werkt daar samen met De Architecten CIE en landschapsarchitecten van Felixx, aan deze gloednieuwe natuurbuurt. Hoe staan de plannen van Holland Park Zuid er anno 2023 voor? We gaan met ontwikkelaar, architecten en gemeente in gesprek over de laatste ontwikkelingen.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Felix Sanders is ontwikkelingsmanager bij AM Gebiedsontwikkeling. Zijn focus ligt voornamelijk bij het initiëren, acquireren en ontwikkelen van project- en gebiedsontwikkeling in de Metropoolregio Amsterdam. Eerder werkte hij bij de Gemeente Almere en bij Ballast Nedam als projectmanager ontwikkeling.

Erik Vrieling is sinds 2004 werkzaam bij de Cie en sinds 2016 partner. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor Cie.Concepts BV. Hij is afgestudeerd aan de Technische Universiteit in Delft als architect en aan de Technische Universiteit Eindhoven met een interfacultair specialisme management en bedrijfskunde voor de bouwsector. Hij heeft een korte periode gewerkt bij het NAi (thans Het Nieuwe Instituut) te Rotterdam. Als medeorganisator van de 1e Architectuurbiënale Rotterdam over mobiliteit en de stad. Zijn inhoudelijke expertise is het ruimtelijk optimaliseren van (stedelijk) programma, gebouwconcept en de belangen van gebruiker – opdrachtgever.

Marnix Vink is ​​een ervaren landschapsarchitect en founding partner van Felixx Landscape Architects & Planners. Marnix studeerde cum laude af aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp, waar hij tuin- en landschapsarchitectuur studeerde. Bij Felixx is Marnix voornamelijk verantwoordelijk voor een breed scala aan openbare ruimteprojecten in Nederland.

DossierAmsterdam van morgen
Leefbaar
ProgrammareeksGebiedsontwikkeling

De druk op steden neemt de komende jaren geweldig toe, met diverse transities in het vooruitzicht. Niet alleen de grote steden, maar ook dorpen en regio’s veranderen sterk. Onder andere het aantal inwoners groeit of krimpt met maatschappelijke uitdagingen als gevolg. De eisen op het gebied van energie, water, technologie, voedselvoorziening en mobiliteit worden daarnaast alsmaar hoger. Gebiedsontwikkeling vormt passende oplossingen voor die uitdagingen van nu en morgen. Deze integrale planningsmethodiek houdt rekening met leefbaarheid, economische, ecologische, technologische en maatschappelijke uitdagingen van gebieden. Wat maakt een gebiedsontwikkeling veerkrachtig? Hoe ontwikkelen we aantrekkelijke woon- en werkgebieden die in staat zijn (mee) te veranderen? Hoe vergroten we de economische, ecologische, maatschappelijke en ruimtelijke veerkracht van steden en wat is daarvoor nodig? In deze programmareeks gaan we hierover in gesprek.