Strandeiland is één van de grootste toekomstige woonbuurten van Amsterdam in de wijk IJburg. Het is reeds opgespoten en op dit moment is de woningbouw begonnen. Ongeveer 8.000 woningen komen er, waar 20 duizend bewoners terecht kunnen. De ambities van Strandeiland zijn groot. Bij de woningbouwopgave wordt nauw samengewerkt met corporaties. Er ligt een focus op duurzaamheid waar natuur en water een belangrijke plaats in nemen. Hoe gaan we deze ambities op Strandeiland waar maken? Wat gaat er gebeuren? En hoe maken we de verbinding met de rest van de stad? Over deze vragen gaan we tijdens deze avond met verschillende betrokken partijen in gesprek.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Esther Reith
Ruim twintig jaar stedenbouwkundige voor de gemeente Amsterdam. Zij is hoofdontwerper voor Strandeiland en stuurt een team van veertien stedenbouwkundigen, verkeersontwerpers en planologen aan die samen het stedenbouwkundig plan maken voor hoe Strandeiland er in hoofdlijnen uit gaat zien.

Lianne Hulsebosch
Verbinder van kennis, eerste aanspreekpunt en aanjager voor de implementatie van de duurzaamheidsambities van de gemeente Amsterdam. Vooral actief voor de projecten van IJburg fase II: Buiteneiland en Strandeiland.

Bianca van Leent
Senior projectontwikkelaar bij woningcorporatie Ymere, verantwoordelijk voor de projecten in regio Amsterdam Oost en Zuidoost.

Bob van Ree
Manager Projectontwikkeling bij de Alliantie Ontwikkeling. Een kwaliteitsbewuste professional en leidinggevende met commerciële inslag die sturing wil geven aan het beter en mooier maken van onze leefomgeving.

Karlijn de Kruif
Als ontwikkelingsmanager bij Stadgenoot organiseert, verbindt en levert ze een bijdrage aan (maatschappelijk) duurzame gebouwen en gebieden die toegankelijk zijn voor iedereen.

Linda Vosjan
Ze is bezig om de regeneratieve inclusieve new nature economy flink te laten groeien met ondernemers, ondernemende mensen en organisaties. Ze werkt samen met stichting Climate Cleanup, de Nationale Energiecommissie, 02025 Amsterdam Koploper Schone Energie en Stichting Natuurlijk IJburg.

Ellen Brand
Ze is werkzaam als Senior Bouwmanager bij Projectmanagementbureau van de Gemeente Amsterdam. Hier werkt ze aan diverse projecten zoals: uitbreiding Archiefbewaarplaats Stadsarchief, verbouwing Berlage Lyceum, onderhoud scholen Curaçao en Innovatiepartnerschap (IPS) Schoolgebouwen. Ze werkt aan de aanbesteding van scholen op Strandeiland.

Elena Pronk
Ze is opgegroeid op IJburg en actief binnen het burgerinitiatief. Momenteel studeert ze Industrial Design.

Maarten de Vries
Werkzaam bij de Gemeente Amsterdam, hier werkt hij als strategisch adviseur over deelmobiliteit en hubs in gebiedsontwikkeling. Daarnaast is hij werkzaam als programmamanager buurt- en wijkhubs.

David Smidt van Gelder
Als partner bij Urban Fabric Development ontwikkelt David binnenstedelijke projecten. Daarnaast realiseert hij als architect en procesbegeleider bij Buro Ruim onder andere CPO’s op Centrumeiland en Zeeburgereiland.

Barbara Sluimers
Als architect en conceptontwikkelaar werkt Barbara bij Ymere.

Alfons Oude Ophuis
Als Projectmanager bij de Gemeente Amsterdam werkt Alfons aan de ontwikkelingen rondom Strandeiland IJburg.

Fennie Kerdijk
Ze werkt als Gebiedsontwikkelaar bij de Alliantie.

Dit programma is ontwikkeld door
Lisan Klop
Programmamaker Pakhuis de Zwijger
Lale Turan
Stagiair Ruimtelijke Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Moderator
ProgrammareeksGebiedsontwikkeling

De druk op steden neemt de komende jaren geweldig toe, met diverse transities in het vooruitzicht. Niet alleen de grote steden, maar ook dorpen en regio’s veranderen sterk. Onder andere het aantal inwoners groeit of krimpt met maatschappelijke uitdagingen als gevolg. De eisen op het gebied van energie, water, technologie, voedselvoorziening en mobiliteit worden daarnaast alsmaar hoger. Gebiedsontwikkeling vormt passende oplossingen voor die uitdagingen van nu en morgen. Deze integrale planningsmethodiek houdt rekening met leefbaarheid, economische, ecologische, technologische en maatschappelijke uitdagingen van gebieden. Wat maakt een gebiedsontwikkeling veerkrachtig? Hoe ontwikkelen we aantrekkelijke woon- en werkgebieden die in staat zijn (mee) te veranderen? Hoe vergroten we de economische, ecologische, maatschappelijke en ruimtelijke veerkracht van steden en wat is daarvoor nodig? In deze programmareeks gaan we hierover in gesprek.