Amsterdam Zuidoost ontwikkelt zich in rap tempo. Tijdens dit programma bespreken we twee grote ontwikkelingen, namelijk SPOT en de Amsterdamse Poort. SPOT wordt een nieuwe levendige en gemengde woon- én werkwijk in Amstel III met circa 1.090 woningen, kantoorruimte en diverse voorzieningen voor naar schatting 2.500 nieuwe bewoners. Daarnaast bespreken we de ontwikkeling van de Amsterdamse Poort. Dit gebied zal de komende 10 jaar worden getransformeerd van een stenig en gedateerd winkelgebied tot een nieuw bruisend centrumgebied, met tal van functies voor Zuidoost. Hierbij staat food, fashion, urban arts en leisure voor bewoners en bezoekers centraal. Luister en praat mee.

SPOT ligt middenin Amstel III en is onderdeel van de grootste gebiedstransformatie van Amsterdam. Het project bestaat uit circa 1.090 woningen, 13.000 m² kantoorruimte en 4.000 m2 voor overige voorzieningen voor naar schatting 2.500 nieuwe bewoners. Er komen pop-up- en conceptstores, boetiekjes, creatieve werkruimten, kleine ambachtsplekken, scholen, cafés, restaurants en sportmogelijkheden. In de vormgeving van de openbare ruimte is veel aandacht voor sport en beweging. Het project krijgt afwisselend hoge woontorens met verre uitzichten over stad en land en kleinere appartementengebouwen aan intieme pleintjes en groene straten. Projectdirecteur van SPOT Randy van den Broek en Architect Kees Kaan vertellen meer over dit project.

De Amsterdamse Poort verandert de komende jaren naar een veelzijdig regionaal centrumgebied. Er komt meer ruimte voor woningen, horeca, cultuur en vermaak. CBRE Global Investors heeft plannen voor 600 nieuwe woningen op verschillende plekken in centrumgebied Amsterdamse Poort. Eind vorig jaar is al gestart met de bouw van bijna 900 woningen door verschillende ontwikkelaars. In totaal komen er daarmee minimaal 1.500 nieuwe woningen in het gebied, waaronder sociale, middeldure en vrijesectorwoningen. In het centrumgebied Amsterdamse Poort is straks meer te doen dan alleen de dagelijkse boodschappen. Er wordt ingezet op een groter en gevarieerder aanbod tot later in de avond; van restaurants, sport, kunst tot en met cultuur. Onder meer in de vernieuwde Shopperhal streven partijen naar een mix van horeca en voorzieningen met ruimtes voor kleinschalige evenementen zoals (kook)workshops, muziekoptredens en food-gerelateerde festiviteiten. Directeur Vastgoed Ontwikkeling van CBRE Global Investors Bas Buvelot vertelt ons meer.

In de ontwikkelstrategie ArenAPoort 2030 staan plannen voor zo’n 5.700 woningen, 80.000 m2 kantoren en 13.000 m2 winkels. De komende jaren wordt flink geïnvesteerd in mooiere pleinen en straten, meer groen tussen de gebouwen en een betere bereikbaarheid voor voetgangers en fietsers. ArenAPoort, met daarin Amsterdamse Poort, verandert daarmee in een levendig en volwaardig stadscentrum. Omgevingsmanager van ArenAPoort Eden Berhane vertelt ons meer.

DossierZuidoost Groeit
Leefbaar
Dit programma is ontwikkeld door
Robbert Bovee
Programmamaker Ruimtelijke Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator
Mediapartners
ProgrammareeksZuidoost Groeit

Zuidoost ontwikkelt zich in rap tempo. Met het plan om circa 40.000 woningen te bouwen tot 2040 en daarbij horende voorzieningen zoals scholen, winkels, horeca, uitgaansgelegenheden, zorg, sportvelden en parken groeit dit stadsdeel enorm. Tijdens deze reeks voeren we gesprekken over de fysieke ontwikkelingen in en rondom dit stuk Amsterdam. Wat betekenen al deze nieuwe ontwikkelingen voor de bewoners en ondernemers van Zuidoost? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Zuidoost de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen? Luister en praat mee.