Het Amsterdamse stadsdeel Oost strekt zich uit vanaf het IJ tot aan de Ring. Een enorm stuk stad dat door de ontwikkeling van nieuwe eilanden alleen maar verder groeit. Tegelijkertijd wordt er ook binnen het stadsdeel flink ontwikkeld. Wat is er gaande onder die talloze hijskranen? En wat ligt er nu op de tekentafel? In deze aflevering bespreken we de toekomstige ontwikkelingen in Oost én kijken we naar de eilanden van Oost waar meer en meer stad ontstaat.

Tijdens dit programma gaan we in gesprek over de toekomst van Oost vanuit verschillende perspectieven. Eerst nemen gebiedsdirecteur Dries Drogendijk en stadsdeelbestuurder Ivar Manuel ons mee langs een aantal opvallende projecten in Amsterdam Oost. Onder de hijskranen op op de grote zandvlaktes gebeurt namelijk ontzettend veel. En al die ontwikkelingen gaan beeldbepalend zijn voor het Oost van de toekomst. Met Dries en Ivar aan onze zijde vliegen we van het IJ tot aan de Amstel. En we horen wat de grote vraagstukken en ambities zijn waar de gemeente zich op dit moment mee bezig houdt.

Die ambities van de gemeente kunnen alleen waargemaakt worden in samenwerking met de stad, haar inwoners en haar ondernemers. Daarom vervolgen we het gesprek met Albertine Baauw, een bewoonster van een van de nieuwste stukken Oost: IJburg. Zij zet zich zeer actief in voor de ontwikkeling het het behoud van Vrijland. En met Eva Hekkenberg directeur Concepten bij Vorm. Samen met hen gaan we in op de manier waarop zij met hun organisaties bijdragen aan de ontwikkeling van Oost. En we praten verder over de manier waarop de gemeente samen met inwoners en ontwikkelaars het stadsdeel prettig, toekomstbestendig en inclusief vorm kan geven. Wat hebben zij van elkaar nodig, en hoe bereiken zij samen de ambities voor het Oost van morgen?