In Amsterdam zijn 275 initiatieven actief rondom schone energie. Tijd om ze te bundelen in Een Energiewinnend Net. Opdat we samen zichtbaar en sterker zijn. Wil je tijd of middelen inbrengen om coöperatief te delen: van kennis tot een netwerk van warmtebuizen? De voorwaarden waarop bespreken we graag 17 januari. Als het maar bijdraagt aan het coöperatieve doel: koploper schone energie in 2025!

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Let op: ivm de huidige corona maatregelingen gaat de conferentie door in een LIVECAST format.

Dit programma is te volgen via de livestream op www.dezwijger.nl/live, en je kan actief meepraten via Zoom.

Klik hier om deel te nemen via Zoom.

Wil je netwerken met andere mensen uit het publiek?
Klik hier voor het online commons café

DossierCoöperatieven maken de stad
Group 5 Bloeiend

De urgentie is ons allen bekend. De opwarming van de wereld moet zo spoedig mogelijk stoppen. Amsterdam neemt haar verantwoordelijkheid en gaat over op schone energie. Wij zijn een beweging voor lokale energievoorziening voor en door Amsterdammers zelf. Meestal coöperatief georganiseerd, maar andere organisatievormen zijn ook mogelijk. Coöperaties als Ketelhuis WG, Meerenergie, Zuiderlicht en De Groene Hub zijn al in volle gang, en zijn ook gefinancierd met soms veel of soms weinig procesgeld. De ambitie van nu 26 partners verenigd in Team Oranje Energie is te versnellen door in de komende jaren in tenminste 10 wijken vergelijkbare, grootschalige acties rondom schone energie op te zetten met en door de bewoners zelf, bij voorkeur in coöperatieve vorm, waarbij we naast energie ook andere verlangens van mensen meenemen.

Wat is het probleem? De slagkracht van de coöperatieve beweging rondom schone energie in Amsterdam is nog beperkt. Als we met elkaar in staat zijn die slagkracht te versterken dan kunnen we veel meer bereiken. Om krachtiger met elkaar te zijn is er reeds een constellatie van suballianties ontstaan rondom coöperatieven. Deze nu geteste constellatie kan nu vleugels krijgen. Het doel is vast te stellen hoe we die slagkracht kunnen vergroten en wie dan welke rol en verantwoordelijkheid neemt. Daarom zitten we op 17 januari bij elkaar. Hoe versterken we onze kring met jullie?

Twee belangrijke vragen:
1. Wie hebben we nodig?
2. Wat missen we nog in de samenwerking?

Toelichting op 3 cases:

  • Co Force stadsdeel Zuidoost
  • Common Oranje Energie/02025
  • De blik op het gezamenlijk warmtenet van de gemeente/Vattenfall/Afval Energiebedrijf en andere initiatieven

Online werkconferentie “Coöperatieven maken de stad”

Op maandag 17 januari 2022 (16-22 uur) verkennen we in verschillende LIVECAST sessies, online brainstorms en plenaire programma’s de potentie van de coöperatieve beweging in de stad en land. Luister, kijk en praat online mee tijdens de werkconferentie Coöperatieven maken de stad.

 

ProgrammareeksCoöperatieven maken de stad

Samen met bewoners, onderzoekers, ambtenaren en politici, verkennen we op 17 januari 2022 de potentie van de coöperatieve beweging in de stad en land.