In Nederland verdienen vrouwen gemiddeld minder dan mannen. In een werkend leven telt het verschil op tot €300.000. Hoewel loondiscriminatie bij wet verboden is, komt het in de praktijk veelvuldig voor. Op Equal Pay Day (14 november) komen wij daarom in actie tegen de loonkloof. In IJsland legden bijna alle vrouwen in 1975 tijdens de Women’s Day Off het werk binnen- en buitenshuis neer. Voor de mannen ging deze dag de boeken in als long friday: het werd duidelijk hoe lang een dag duurt zonder de hulp van vrouwen.

Sophie van Gool (econoom en loonkloof expert) zette de campagne ‘Ik verdien meer’ op en maakte in samenwerking met partner-in-crime Coco van Beveren de podcast ‘Sophie & Coco naar het einde van de loonkloof’ waarin ze in de geschiedenis van IJsland doken. Geïnspireerd door de verhalen uit IJsland blikken we vooruit naar Equal Pay Day op 14 november: doe je mee?

Met in dit programma
Sophie van Gool
Auteur 'Waarom vrouwen minder verdienen - en wat we eraan kunnen doen?', econoom, oprichter Salaristijger
Coco van Beveren
Podcastmaker 'Sophie en Coco naar het einde van de loonkloof' & 'I'm speaking'
Hrabba Gunnarsdóttir
Acclaimed Icelandic filmmaker & producer documentary 'the long friday'
Pamela Hogan
Emmy award-winning filmmaker & director documentary 'the long friday'

We willen dat het kabinet en werkgevers nú ambitieuze, eerlijke plannen maken om de loonkloof te dichten. Om loondiscriminatie tegen te gaan. Om salarissen te verhogen in sectoren waar veel vrouwen werken. Om te zorgen dat vrouwen beter worden vertegenwoordigd in machtsposities. En om te zorgen dat het onbetaalde werk, zoals de zorg voor kinderen, mantelzorg en huishoudelijk werk, eerlijk wordt verdeeld.

Omdat iedere seconde telt, gaan we ook na Equal Pay Day door met actievoeren. En jouw deelname is belangrijk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief van ‘ik verdien meer’ om op de hoogte te blijven en bekijk bij welke lokale initiatieven je kunt aansluiten.

ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.