In Nederland verdienen vrouwen gemiddeld minder dan mannen. In een werkend leven telt het verschil op tot €300.000. Hoewel loondiscriminatie bij wet verboden is, komt het in de praktijk veelvuldig voor. Op Equal Pay Day (14 november) komen wij daarom in actie tegen de loonkloof. In IJsland legden bijna alle vrouwen in 1975 tijdens de Women’s Day Off het werk binnen- en buitenshuis neer. Voor de mannen ging deze dag de boeken in als long friday: het werd duidelijk hoe lang een dag duurt zonder de hulp van vrouwen.
Sophie van Gool (econoom en loonkloof expert) zette de campagne ‘Ik verdien meer’ op en maakte in samenwerking met partner-in-crime Coco van Beveren de podcast ‘Sophie & Coco naar het einde van de loonkloof’ waarin ze in de geschiedenis van IJsland doken. Geïnspireerd door de verhalen uit IJsland blikken we vooruit naar Equal Pay Day op 14 november: doe je mee?
We willen dat het kabinet en werkgevers nú ambitieuze, eerlijke plannen maken om de loonkloof te dichten. Om loondiscriminatie tegen te gaan. Om salarissen te verhogen in sectoren waar veel vrouwen werken. Om te zorgen dat vrouwen beter worden vertegenwoordigd in machtsposities. En om te zorgen dat het onbetaalde werk, zoals de zorg voor kinderen, mantelzorg en huishoudelijk werk, eerlijk wordt verdeeld.
Omdat iedere seconde telt, gaan we ook na Equal Pay Day door met actievoeren. En jouw deelname is belangrijk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief van ‘ik verdien meer’ om op de hoogte te blijven en bekijk bij welke lokale initiatieven je kunt aansluiten.
In de podcast I’m Speaking onderzoeken Sophie van Gool en Coco van Beveren de verschillende manieren waarop het patriarchaat nog steeds springlevend is. Ze gaan in gesprek met experts en deskundigen uit de praktijk en verzamelen de kennis die nodig is om het systeem te veranderen. Feiten, cijfers … actie!
In Nederland verdienen vrouwen gemiddeld minder dan mannen. In een werkend leven telt het verschil op tot €300.000. Hoewel loondiscriminatie bij wet verboden is, komt het in de praktijk veelvuldig voor. Op Equal Pay Day (14 november) komen wij daarom in actie tegen de loonkloof.
In aanloop naar Equal Pay Day besteedt Eva Jinek aandacht aan de campagne #ikverdienmeer. Vanaf 14 september verscheen er wekelijks een artikel over de oorzaken, de gevolgen en de mogelijke oplossingen van de loonkloof.
In IJsland vonden diverse protesten en acties plaats om op te komen voor de loonkloof. Hier vind je de geschiedenis van de acties die de afgelopen 43 jaar plaatsvonden in IJsland om de loonongelijkheid te verkleinen en een vrouwenverklaring met eisen waar (nog altijd) voor gestreden moet worden.
Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis, Atria, doet mee aan de 'Ik Verdien Meer' campagne. Ze maakten een historische tijdlijn waarin de geschiedenis van (on)gelijke beloning in Nederland in kaart wordt gebracht.
In samenwerking met Stichting Loonwijzer berekende WOMEN Inc. dat vrouwen wel zo'n 300.000 euro kunnen mislopen. Waar is mijn 300.000 euro?!
Sophie en Coco onderzoeken hoe het gesteld is met de loonkloof in Nederland en hoe het komt dat die nog steeds niet is opgelost. Ze reizen naar IJsland, waar vrouwen in 1975 het land platlegden met een vrouwenstaking. Wat kunnen we daarvan leren? En lukt het om ook Nederland in actie te krijgen? In de aanloop naar de landelijke actie 'Ik verdien meer' doen Sophie en Coco verslag van hoe het staat met de loonkloof en hoe het beter kan. Een productie van VBK AudioLab, Audiohuis en Business Contact.