Deze avond draait om mbo-meiden! Schurende thema’s maken wij bespreekbaar: zoals kansengelijkheid, de positie van (jonge) vrouwen op de arbeidsmarkt en het doorbreken van (rol-)patronen. Hoe kunnen wij nu en in de toekomst deze patronen doorbreken? Door middel van verhalen, panelgesprekken en dialoog gaan wij hierover in gesprek. Alle zintuigen gaan aan en wij zetten samen een beweging in gang: FeMBOnisme.

FeMBOnisme wilt dat mbo-meiden de positie krijgen die zij verdienen, in de samenleving én op de arbeidsmarkt. Waar laat jij jouw invloed gelden? Wat ga jij vanaf 28 september anders doen?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
  • “Mbo is voor domme mensen.”
  • “Doe je mbo? Wist je soms niet wat je wilde worden?”
  • “Hoezo studentenkorting? Je bent mbo-er!”
  • “Je kunt later altijd nog voor de kinderen zorgen.”

Dit zijn uitspraken die mbo-meiden dagelijks horen. In hun vriendenkring, op de arbeidsmarkt en in onze prestatiemaatschappij. Door een combinatie van beeldvorming over het mbo en genderstereotypering op de arbeidsmarkt bestaan er veel vooroordelen over vrouwen die een MBO-opleiding volgen. Dit betekent dat bij de start op de arbeidsmarkt deze jonge vrouwen met 2-0 achter staan. Zij zijn en mbo-student én ook nog eens vrouw.

Terwijl de politiek streeft om kansenongelijkheid in het onderwijs tegen te gaan, blijven hardnekkige vooroordelen in stand gehouden dat mensen met een mbo-diploma minder waard zijn. Je telt dus pas mee als je hbo of een universitaire studie hebt afgerond. Daarnaast bestaat er naast verschil in opleidingsniveau ook nog genderongelijkheid. Dat het bijvoorbeeld normaal is dat je gemiddeld 4 euro per uur minder verdient dan een mannelijke collega. Welk signaal geven we hiermee af naar deze jonge vrouwen?

GirlZ Choice is een platform vóór en dóór mbo-meiden die de overstap van school naar werk maken. Jonge, ondernemende vrouwen die werk willen maken van hun ambitie op weg naar zelfredzaamheid. GirlZ Choice richt zich op het verstevigen van de positie van deze jonge vrouwen op de arbeidsmarkt en in de samenleving.

Tijdens deze avond is een fotograaf aanwezig om een sfeerreportage te maken van het event. In de zaal wordt het programma opgenomen. Met uw inschrijving gaat u akkoord dat u mogelijk in beeld komt tijdens de opnames van het programma en/of de fotografie van het event.

Naast luisteren naar de verhalen van mbo-meiden gaan we met elkaar in gesprek.We starten met een panelgesprek over kansengelijkheid voor mbo-meiden.

Hoe creëren we dat, nu en in de toekomst? In het panel zitten: Nikita Gouw (mbo-alumni), Sofyan Mbarki (wethouder met portefeuille mbo en toeleiding arbeidsmarkt), Gaby Allard (ROC van Amsterdam / Flevoland en MBO-Raad) en Jannet Vaessen (WomenInc).

Na het panelgesprek volgt een dialoog. Over de positie van (jonge) vrouwen op de arbeidsmarkt. Hoe doorbreken we ingesleten (rol-)patronen? Van typische vrouwenberoepen tot parttime werken tot minder verdienen dan mannen. Wat is er nodig om anders te kijken, praten en doen?

Over de leden van het panel:

Sofyan Mbarki is geboren en getogen in Amsterdam. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen in Nieuw-West. Hij is de politiek ingegaan om te strijden voor kansengelijkheid en om perspectief te creëren voor jongeren. Daarvoor werkte hij onder meer als docent en leidinggevende op het Calvijn College (vmbo/mbo-school) en als pedagogisch medewerker in de jeugdgevangenis. Deze ervaringen sterken hem in het idee dat jongeren soms een duwtje in de rug nodig hebben.

Van 2014 tot 2022 zat Sofyan in de Amsterdamse gemeenteraad namens de PvdA, de laatste vier jaar als fractievoorzitter. Vanaf 2022 is hij wethouder Economische Zaken, MBO, Sport, Jongerenwerk en Aanpak Binnenstad in Amsterdam.

Gaby Allard is lid Raad van Bestuur van het ROC van Amsterdam-Flevoland met als portefeuille onderwijsontwikkeling, kwaliteitszorg en innovatie. Daarnaast is zij bestuurslid van de brancheorganisatie MBO Raad.

Ze startte haar loopbaan als uitvoerend kunstenaar. Vervolgens bekleedde zij diverse directiefuncties in het hoger onderwijs en was zij voorzitter van de sectorale adviescommissie kunstonderwijs. Allard doet onderzoek naar en publiceert over onderwijsinnovatie en is promovendus aan de Christ Church University Canterbury in Engeland. Ook is ze is oprichter van het National Center of Performing Arts, Nederland. In 2002 ontving zij de prijs der verdienste van het Dansersfonds ’79 voor haar veelzijdige bijdrage aan de sector.

Jannet Vaessen is oprichter en bestuurder van WOMEN Inc., een belangenorganisatie die sinds 2005 de emancipatie van vrouwen in Nederland versnelt. Jannet is historicus en werkte eerder als programmamaker. Naast haar werk voor WOMEN Inc. schreef zij het boek ‘IEDEREEN Inc.’, over de principes van in- en uitsluiting en hoe je deze kunt beïnvloeden. Ze is alliantie coördinator van Sustainable Development Goal 10 tegen ongelijkheid.

Nikita Gouw werkt als studentcoach bij Student aan Zet van het Albeda in Rotterdam. Zij heeft een juridische mbo-opleiding afgerond en volgt nu Social Work Associate degree bij Avans Hogeschool. Tijdens haar studie was Nikita voorzitter van de Centrale Studentenraad en zette zich in voor jongeren via diverse projecten van de gemeente Rotterdam. Momenteel werkt Nikita als vrijwilliger bij het Leger des Heils.

DossierFemCity
Inclusief
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.