Het zijn teruggetrokken tijden, ook voor de culturele sector. Musea, theaters en bioscopen sloten de deuren, concerten en festivals werden afgezegd. Maar hoop doet leven, en kunst en cultuur bieden hoop- ook tijdens corona. Zo geven artiesten optredens vanuit hun woonkamer, bieden bioscopen hun films online aan en digitaliseren galeries het werk van hun kunstenaars. Wat voor maatschappelijke initiatieven zijn er nog meer genomen, om kunst & cultuur levend te houden in de stad?

  • Judith Melief is directeur van het internationale straatgezelschap Teatro Pavana. Ten tijden van corona, treedt haar gezelschap niet op in verschillende wereldsteden, maar geeft spontane performances (op stelten) voor kwetsbare groepen of ‘gewoon’ op straat, voor alle Amsterdammers.
  • Fenna Ulichki is voorzitter van het Dagelijks Bestuur in Stadsdeel West en heeft, als verantwoordelijke voor kunst en cultuur in haar stadsdeel, veel contact heeft met de lokale cultuurmakers.
  • Tim Blaauw is initiatiefnemer van Paquet: een online platform dat in het leven is geroepen om artiesten en kunstenaars te steunen die de noodzaak voelden om te blijven inspireren maar vanwege corona hun podium (gedeeltelijk) kwijt raakten. Paquet hoopt inspiratie de wereld in te brengen en tegelijkertijd een eerlijk verdienmodel te ontwikkelen voor kunstenaars.
  • Maren Siebert is kwartiermaker bij het Amsterdam Museum, en nauw betrokken bij het initiatief Corona in de Stad: een digitale tentoonstelling over de impact van het coronavirus op de stad Amsterdam en het dagelijks leven van Amsterdammers, met persoonlijke ervaringen en verhalen van Amsterdammers zelf.
  • Annet Lekkerkerker is voorzitter van de Amsterdamse Culturele Instellingen en vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).
  • Timo Tembuyser is mede-initiatiefnemer van het grootstedelijk requiem Stemmen uit Beton: een luistervoorstelling bij Frascati, waarbij de bewoners van de flat Groeneveen (Bijlmermeer) vanuit hun huizen en balkons medemakers én koor zijn.

Wij Amsterdam

Door het coronavirus staat veel in de stad stil, maar niet het maatschappelijk initiatief. Heel veel Amsterdammers willen iets doen om te helpen, juist nu, en starten initiatieven tegen eenzaamheid en ongelijkheid, voor verbinding en ondersteuning. Op het platform Wij Amsterdam zijn veel van deze initiatieven verzameld, en in deze livecast reeks gaan we in gesprek met deze actieve Amsterdammers. Daarnaast nemen we met een aantal korte video pitches op (zie deze youtube lijst), waarin initiatiefnemers vertellen over hun werk.

Zo namen we bijvoorbeeld een pitch op met Pieter Nijhof en Maryen van Castro, die met hun zanggroep Pink Diamonds gratis (online) performances geven voor kwetsbare doelgroepen, of op aanvraag een serenade brengen aan de deur:

#CultuurInActie

Onder de noemer Cultuur in Actie organiseert de cultuursector van 30 mei t/m 5 juni een digitale ‘demonstratie’. Via een livestream laten artiesten en liefhebbers van cultuur dagelijks twaalf uur lang hun stem horen voor bredere financiële ondersteuning door het kabinet, en een groter besef van het belang van cultuur.

DossierDemocratie en sociale innovatie
Democratisch
Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
ProgrammareeksWij Amsterdam

Tijdens de eerste lockdown stond het leven in de stad stil, maar niet het maatschappelijk initiatief. Heel veel Amsterdammers wilden iets doen om te helpen, en kwamen in actie.