De Rijksoverheid wil dat in 2030 ten minste 30% van de bouwmaterialen ‘biobased’ is. Tegenlicht volgt pioniers die met natuurlijke, lokale materialen aan de slag gaan als akkerbouwer of in de bouw. Dat biedt nieuw perspectief voor boeren en bouwers en levert ook nog eens natuurherstel op en een gezonder leefklimaat. Is het te mooi om waar te zijn? Niet als het aan de pioniers ligt. Tegenlicht gaat op zoek naar inspirerende voorbeelden op het platteland en spreekt met de Rijksbouwmeester over de toekomst van onze bouw. Bio-based bouwen is geen Nederlands fenomeen. Julia Watson is een internationaal gerenommeerde landschapsarchitect die wereldwijd pleit voor een betere balans tussen landbouw, natuur en woningbouw. Tijdens deze meet-up gaan we dieper in op de kansen en uitdagingen van deze transities.

Over de sprekers

Geert Rozinga is programmamaker en eindredacteur bij VPRO-Tegenlicht. Hij is verder coördinator van evenementen op de Dutch Design Week. Voor Tegenlicht produceerde hij al eerder de afleveringen Uit de kleren, Vrijheidsstrijders, en Een Nieuwe Orde.

Filipe Duijf zet zich in voor innovaties op het gebied van biobased bouwen. Hij is zelf oprichter van Duijfagro, en bedrijfsleider van Orange Elephants, Bioblow, en Vestjens Stroverwerking BV. Via deze ondernemingen gebruikt hij o.a. stro, vezelteelt en olifantsgras als bouwmaterialen.

Joost Lobee is directeur en bestuurder van woonstichting Compaen. Voor de inzet op het gebied van vergroening werd Compaen door Republiq al tweemaal geplaatst in de top 10 duurzaamste woningcorporaties. Compaen was ook voorloper in hun toeweiding aan het gebruik van lokaal verbouwde biobased materialen.

Lorraine Westerneng zet zich als regiomanager bij Building Balance in de provincie Groningen in voor duurzamere en eerlijke agrarische ketens. Met haar agrarische achtergrond, betrokkenheid en ervaring zet ze zich in voor de agrarische sector, de nationale emissiedoelstellingen en het aanjagen van natuurlijke waardeketens in Nederland.

Imme Groet is programmasecretaris bij het kernteam Building Balance. Dit sluit naadloos aan bij haar rol als trekker van de City Deal, de werklijn biobased bouwen en programmasecretaris bij Convenant Houtbouw MRA. Imme wordt het meest enthousiast van met zoveel mogelijk partijen werken aan het lange termijn doel: opschalen van biobased bouwen.

Ed Buijs is stadsbioloog en planoloog in de gemeente Amsterdam. Al 20 jaar werkt hij nauw samen met diverse overheden op het gebied van veenbodemdaling en landschapsecologie.

ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.