De Oekraïne-oorlog is z’n tweede jaar ingegaan. De afgelopen maanden is het ook steeds meer ‘onze’ oorlog geworden. Terwijl in de Donbas soldaten en burgers omkomen, en er geschuild wordt in metrostations en kelders, sturen wij vanuit het ‘veilige deel’ van Europa wapens en hulpgoederen, en leggen we sancties op. VPRO Tegenlicht peilt de stemming in grensland Estland. Wat doet de oorlog met de Baltische Staten? ‘Die zullen als volgende aan de beurt zijn’, meent de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Bovendien lijkt de oorlog een uitputtingsslag te gaan worden. Uit welk hout je gesneden moet zijn voor deze strijd? Een strijd die overigens niet alleen militair gevoerd wordt. En waar wordt eigenlijk voor gevochten: voor vaderland of vrijheid?

We beginnen de avond met een gesprek over het maakproces van de aflevering en de bijbehorende themamaand. Dat doen we met:

Ook spreken we met visueel maker Julia Veldman, zij is maakte voor de themamaand een interactive over de vraag wie die ‘wij’ is waar het steeds over gaat.

Hierna gaan we aan de hand van fragmenten uit de aflevering in gesprek met een aantal experts. We gaan het hebben over hoe zij naar de aflevering kijken, maar voornamelijk over wat zij hiervan herkennen in hun werkzaamheden. Hoe kunnen we de situatie in Oekraïne duiden? Wat zouden ‘wij’ als Westen en de NAVO kunnen en moeten doen? En wat kan jij doen om de Oekraïners te ondersteunen?

Deze gesprekken gaan we voeren met:

  • Jeroen Bult is historicus en publicist, gespecialiseerd in Estland, Letland en Litouwen. Jeroen is sinds 2006 medewerker van Elsevier Weekblad in de Baltische landen en pendelt tussen Tallinn en Vilnius. Jeroen is voornamelijk geïnteresseerd in de Baltisch-Russische verhoudingen en de geschiedenis die hieraan ten grondslag ligt. Tevens werkt hij aan een boek over Estland sinds het herstel van de nationale onafhankelijkheid in 1991.
  • Bas Spijker is medeoprichter van Dutch Civilian Action (DCA). DCA is een groep vrijwilligers die essentiële middelen naar Oekraïne brengt en vluchtelingen mee terug neemt naar Nederland. Verder werkt DCA samen met andere organisaties om zorg te bieden aan bijvoorbeeld kinderen die wees zijn geworden, patiënten met tuberculose en gehandicapten. Daarbij proberen ze bij te dragen aan het opgang helpen van de markteconomie door lokaal eten in te kopen en vervolgens te distribueren over Oekraïne.
  • Max Boogaard en Godert Ponsen zijn aangesloten bij Keep Them Warm, die noodzakelijke producten naar de Pools/Oekraïense grens brengt, humanitaire hulp levert en Oekraïense vluchtelingen vervoer terug naar Nederland en een veilige verblijfplaats aanbiedt. Godert is medeoprichter van Keep Them Warm, studeert psychologie en zet zich in voor verschillende maatschappelijke projecten. Max is journalist bij Nieuwskamer en gespecialiseerd in Gen-Z en jongeren. Hij vertrekt aanstaande zaterdag voor de vijfde keer richting de Oekraïense grens om goederen af te leveren en vluchtelingen op te halen.

 

ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.