Op 24 februari 2022 viel Rusland (op brute wijze) buurland Oekraïne binnen. Auteurs Iris Koppe en Jaap Scholten publiceerden in november 2022 beiden een boek over Oekraïne, boeken waar hun betrokkenheid bij het land en hun compassie met de bevolking uit spreekt. Ze besloten de handen ineen te slaan om een jaar na het begin van de oorlog een avond te organiseren waar auteurs, journalisten, fotografen, muzikanten en kunstenaars hun licht laten schijnen op de strijd om het bestaan in Oekraïne.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Kom je vooraf een hapje eten in ons cafe?

Niet alleen het programma, maar ook ons café staat in het teken van Oekraïne. Speciaal deze avond staan er Oekraïense gerechten op ons menu, met liefde bereid door o.a. onze Oekraïense koks. We serveren vareniki en borscht. Wil jij dit ook proeven? Reserveer dan een tafel via [email protected] of bel naar 020 788 44 33.

Over de initiatiefnemers

Elena is niet alleen de titel van het boek, maar was in Kyiv ook de docente Russisch van journalist en schrijver Iris Koppe – ze hadden altijd contact gehouden. Nu schreef Elena vanaf de eerste dag van de invasie aan Iris over de onvoorstelbare tragedie waarin zij en haar landgenoten zich plotseling bevonden – hoe ze van de ene minuut op de andere haar vertrouwde leven vaarwel moest zeggen; hoe haar enige zoon Maks achterbleef om zijn land te verdedigen; hoe zijn vrouw en dochters naar Italië vluchtten om daar in onzekerheid en stress een nieuw bestaan op te bouwen. Elena’s ooggetuigenverslagen van de oorlog, die in de Volkskrant verschijnen, vormen een uniek en persoonlijk document over een oorlog die zich zo dichtbij afspeelt.

Begonnen als blog en uitgegroeid tot een turbulente roadtrip door Oekraïne tijdens de eerste honderd dagen van de oorlog, is Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper van Jaap Scholten een uniek verslag van de moed, veerkracht en eensgezindheid die de invasie bij de bevolking heeft losgemaakt.

Als op 24 februari 2022 Russische tanks Oekraïne binnen rollen, begeeft Jaap Scholten zich vanuit Hongarije naar de grens om een jong gezin uit Kyiv te helpen. In de weken die volgen raakt hij meer en meer betrokken bij de strijd. Scholten zamelt geld in voor drones, nachtkijkers en traumapacks. Hij brengt in een pick-up spullen voor het Oekraïense leger en reist met een Amerikaanse sniper door het land in oorlog.