Deze avond is alweer de derde bijeenkomst in de Bonenrevolutiereeks van Flevo Campus en Pakhuis de Zwijger. Over de voordelen van de vlinderbloemigen hoeven we het eigenlijk niet meer te hebben: de peulvruchten die ze voortbrengen zijn goed voor zo’n beetje alles, van volksgezondheid tot het klimaat. Waar we het des te meer over moeten hebben is de vraag waarom ‘we’ – de gemiddelde Nederlander – ze zo weinig eet.
Daarom gaan we tijdens deze bijeenkomst, gehouden in Almere op de Flevo Campus, op zoek naar handelingsperspectief en korte termijn acties. Flevo Campus presenteert een White Paper met oplossingen dwars door de keten. We volgen de boon van het veld van de teler, tot de mond van de consument. De ambities op nationaal en internationaal niveau voor een eitwittransitie zijn torenhoog. De boon kan een hoofdrol spelen in deze transitie, maar op Nederlandse bodem telen en eten we dit bijzondere ingrediënt nog minimaal. Voor een echte Bonenrevolutie moeten we in actie komen. Kunnen we de (hele) boon weer op waarde schatten? Hoe zorgen we voor meer bonen op ons menu? Welke ketenpartijen zijn nodig om dit voor elkaar te krijgen? In gesprek met boeren, verwerkers, retailers, innovatieve ondernemers en consumenten.
Programma & diner
Voor dit programma is het mogelijk om aan te schuiven voor een #BeanMeal om 17:30. Inloop vanaf 17:00. Een speciale daghap op basis van bonen van Nederlandse bodem. Deze heerlijke maaltijd kost €22,- (inclusief drankje en service kosten). Reserveer voor het programma en koop vervolgens via de link in de bevestigingsmail een ticket voor het diner.
Let op: Dit programma (inclusief het diner) vindt plaats in Almere bij Food Forum.
Over de sprekers
Michael Luesink richtte in 2015 de start-up BOON op als afstudeerproject. Inmiddels is Michael met verschillende innovatieve voedselprojecten bezig en geeft hij advies over de ontwikkeling van plantaardige producten.
Henk Janknegt is akkerbouwer en de voorzitter van Eiwitboeren van Nederland. Een producentenorganisatie opgericht door telers van vlinderbloemigen. Doel is om peulvruchten meer te gaan waarderen en telen.
Willemijn Vermeer is Senior onderzoeker en hoofddocent bij de Hogeschool van Amsterdam op het gebied van duurzaamheid en gedragsverandering. Ze is betrokken bij projecten over duurzaam voedselkeuzegedrag en de transitie naar plantaardige voeding.
Brad Vanstone is de mede-oprichter van Willicroft, een bedrijf dat plantaardige kaas en boter produceert, gebaseerd op bonen. Toen hij veganist werd, bleef hij kaas missen en ging daarom experimenteren met het maken van plantaardige kaas. Tegenwoordig liggen Willicroft’s kazen in de meeste supermarkten.
De gele erwt groeit bij regeneratieve boer Klompe Agri in Mijnsheerenland in de Hoeksche Waard. Deze kleine krachtpatser is goed voor de bodem, zit boordevol eiwitten en is vriendelijk geprijsd. Win, win, win.
Ze zijn duurzaam, gezond en goed voor de bodem. En ze kunnen óók nog eens een deel van het stikstofprobleem oplossen. Toch komt de teelt van eiwitrijke gewassen in Nederland nog moeizaam van de grond. Een green deal moet daar verandering in brengen.
De provincie Overijssel gaat met het versnellingsprogramma eiwit de teelt en verwerking van eiwitrijke peulvruchten stimuleren. Doel is om, samen met partners, de productie van plantaardige eiwitten tot een volwaardige keten in de agrarische sector te laten groeien die ook economisch interessant is voor boeren en verwerkende bedrijven.