Peultjes, Friese gele woudbonen, boterboon, bruine boon, kikkererwten, kievitsboontjes, groene erwt, stienser, kapucijners, pronkboon, enzovoorts, enzovoorts. In Nederland kennen we een onvoorstelbare diversiteit in het bonenaanbod. In dit programma onderzoeken we wat de beste manier is om de boon weer op ons menu te krijgen. Bonen zijn namelijk fantastisch in zoete en zoute gerechten, als smaakmakers en verbinders, als smeersels en als snack. Bovendien zijn er nieuwe uitvindingen: bonen blijken een uitstekende grondstof te zijn voor vleesvervangers. Dus hoe krijgen we de bonen weer op ons bord? Worden de ambitieuze doelstellingen van overheid, kennisinstellingen en NGO’s werkelijkheid? En zo ja: hoe leren we de Nederlander weer creatief koken? Een avond vol inspiratie voor iedereen die houdt van koken of lekker eten. Proef jij met ons mee?

Programma & diner
Voor dit programma is het mogelijk om aan te schuiven voor een bonen-kerstdiner om 18.30. Een speciale daghap op basis van bonen van Nederlandse bodem. Deze heerlijke maaltijd kost €22,- (inclusief drankje en service kosten). Reserveer voor het programma en koop vervolgens via de link in de bevestigingsmail een ticket voor het diner.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over de Sprekers

Atze Jan van der Goot is hoogleraar protein structuring en sustainability bij Wageningen University & Research. Hij leidt het onderzoeksproject Plant Meat Matters met als doel technologieën te ontwikkelen om de eiwitten uit soja en andere peulvruchten te verwerken tot vleesvervangers.

Joël Broekaert is culinair columnist voor Vrij Nederland en restaurantrecensent voor NRC. Dit jaar publiceerde hij het boek ‘de wereldgeschiedenis in twaalf bonen’ waarin hij terug de tijd in duikt om verhalen op te rakelen over de rol van bonen in onze voeding en cultuur.

Lotte Vermeer is gezondheidswetenschapper, kok en auteur van het kookboek Lots of Vega. Ze adviseert en ontwikkeld plantaardige recepten voor bedrijven en organisaties. In 2021 won ze de New Generation Plant-Based Chef verkiezing.

Nina Olsson is een Zweedse chef, blogger en kookboekenschrijver. Daarnaast is ze eigenaar van Chez Nina, een restaurant in Amsterdam dat in het teken staat van seizoensgebonden vegetarische/veganistische gerechten.

Rocus Troost werkt als commercieel directeur bij Jamael Food Group en is de initiator van Boon conserven. Nieuwkomers in het conservenschap. Bonen van dichtbij in een pakkende verpakking en met verassende recepten.

©Flevocampus

ProgrammareeksDe Bonenrevolutie

In deze programmareeks krijgt de Nederlandse boon de hoofdrol. We gaan proeven, praten en onderzoeken.