Sinds 9/11 zien we een normalisatie van haat tegen vluchtelingen en moslims in het politieke klimaat van Nederland. Inmiddels is de partij van Geert Wilders, die destijds “Minder Marokkanen” scandeerde, de grootste partij van Nederland geworden. Niet voor niets waarschuwde Joodse auteur Arnold Grunberg tijdens de 4 mei lezing dat; “Als ze het over Marokkanen hebben, dan hebben ze het over mij”. Voor mensen met een migratieachtergrond is daarbij tweederangs burgerschap in Nederland een feit door institutioneel racisme, etnisch profileren, de toeslagen affaire, het boerkaverbod en de toegenomen spionage op moslims en moskeeën. Recent zien we ook dat de genocide op Palestijnen goedgepraat en getolereerd wordt door middel van Islamofobie, waarbij veel Marokkanen zich identificeren met het lot van de Palestijnen. Dit roept onder andere de vraag op hoe het is om als Marokkaanse gemeenschap in Nederland te zijn. Wat zijn de consequenties van het willen uitspreken over deze thema’s en van het tonen van strijdbaarheid in politiek, werk of sociale leven? We gaan met diverse mensen uit de Marokkaanse gemeenschap in gesprek over deze vragen en hoe we samen strijdbaar kunnen optrekken in het huidige politieke en sociale klimaat.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
Met in dit programma

Van Dankbaar naar Strijdbaar: Emancipatie als antwoord op extreemrechts populisme

Hoe is het om als jongen van Marokkaanse oorsprong volwassen te worden in een maatschappij waarin je als ‘de Ander’ wordt gezien? Op 11 september 2001 sloeg de sfeer om en werden moslims in het Westen op zijn best gewantrouwd. Bilal Ben Abdelkarim was zeventien en op zoek naar zijn identiteit. In een periode waarin het afgeven op een islamitische identiteit een succesmiddel voor extreemrechtse politici werd, leek het erop dat er enkel twee keuzes waren: wegkwijnen in slachtofferschap of assimileren. Geïnspireerd door de Arabisch-Europese Liga – een organisatie die gelijke rechten opeiste voor niet-westerse minderheden in Europa – koos Bilal voor een derde optie: emancipatie. Hij neemt je in dit boek mee op reis, een reis waarin zijn generatie transformeerde: Van dankbaar naar strijdbaar. Dit boek is uitgegeven via walburgpers.nl.
DossierInclusieve Stad
Inclusief