De relatie tussen Afrika en Europa blijft getekend door het koloniale verleden, met hardnekkige littekens en wederzijdse vooroordelen. Maar wat vertellen deze littekens ons vandaag de dag? In dialoog onderzoeken we welke beelden zwart en wit van elkaar hebben, waar ze vandaan komen en hoe ze de onderlinge relatie nog steeds beïnvloeden. Bewust of onbewust houden we koloniale denkbeelden in stand, waardoor echte dekolonisatie wordt bemoeilijkt. De vervreemding tussen zwart en wit zit dieper dan vaak wordt erkend, terwijl begrippen als omvolking, mislukte integratie en institutioneel racisme het ongemak vergroten en verzoening bemoeilijken. Toch ligt in erkenning en dialoog de sleutel tot verandering. Doe mee aan de eerste editie van dit drieluik waarin we stilstaan bij een gelijkwaardige toekomst vanuit het perspectief van het verleden, heden en toekomst.

Meer informatie over sprekers volgt snel.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de reeks ‘Afrika en Europa: is een toekomst samen mogelijk?’

Welke beelden roept het moedercontinent anno 2025 bij je op? De relatie tussen Afrika en Europa blijft getekend door het koloniale verleden, met hardnekkige littekens en wederzijdse vooroordelen. Toch ziet stichting Wamiliki kansen voor een gedeelde toekomst, gebaseerd op respect en waardering. In het drieluik Afrika en Europa: Is een gezamenlijke toekomst mogelijk? gaan we de dialoog aan.

In het eerste deel onderzoeken we de geschiedenis en de valse start die het koloniale verleden met zich meebracht. In het tweede deel kijken we naar de doorwerking van kolonialisme in het heden en de impact op onze samenleving vandaag. Tot slot richten we ons in het derde deel op de toekomst: hoe bouwen we aan een gelijkwaardige en gedeelde toekomst, vrij van de last van het verleden?