De relatie tussen Afrika en Europa blijft getekend door het koloniale verleden, met hardnekkige littekens en wederzijdse vooroordelen. Maar wat vertellen deze littekens ons vandaag de dag? Is de gecreëerde kloof tussen Afrika en Europa, tussen Afrikanen en Europeanen, te overbruggen? In de laatste dialoogsessie van de serie ‘Afrika en Europa: is een toekomst samen mogelijk?’, onderzoeken we samen hoe we een gedeelde en gelijkwaardige toekomst kunnen opbouwen. We focussen op wat ieder van ons kan bijdragen, zonder verwijten, en kijken welke oude overtuigingen we achter ons moeten laten en welke nieuwe we moeten omarmen. We bouwen zonder belemmeringen aan onze Utopia.
Meer informatie over sprekers volgt snel.
Over de reeks ‘Afrika en Europa: is een toekomst samen mogelijk?’
Welke beelden roept het moedercontinent anno 2025 bij je op? De relatie tussen Afrika en Europa blijft getekend door het koloniale verleden, met hardnekkige littekens en wederzijdse vooroordelen. Toch ziet stichting Wamiliki kansen voor een gedeelde toekomst, gebaseerd op respect en waardering. In het drieluik Afrika en Europa: Is een gezamenlijke toekomst mogelijk? gaan we de dialoog aan.
In het eerste deel onderzoeken we de geschiedenis en de valse start die het koloniale verleden met zich meebracht. In het tweede deel kijken we naar de doorwerking van kolonialisme in het heden en de impact op onze samenleving vandaag. Tot slot richten we ons in het derde deel op de toekomst: hoe bouwen we aan een gelijkwaardige en gedeelde toekomst, vrij van de last van het verleden?