Op vrijdag 29 november organiseert het Humanistisch Verbond in samenwerking met Pakhuis de Zwijger de ‘Avond van de Dood’. Vaak stoppen we de dood weg naar de randen van ons denken en de maatschappij. Daarom is de schok des te groter als we er plots mee worden geconfronteerd. Vanavond kijken we het beest recht in de ogen. Geeft de dood misschien juist betekenis aan het leven? Samen banen wij ons een weg van het donker naar het licht. Het wordt rauw, echt, kunstzinnig, ludiek en confronterend met een randje zwarte humor. Een avond vol bezinning, verdieping en ontroering, maar ook lichtheid. Een avond voor hoofd, hart en lichaam. Reis je mee?
Wat je kunt verwachten
De Avond van de Dood is een soort mini festival, met het voorprogramma van 19:00 – 20:00 uur waar van alles te doen is, het hoofdprogramma in de Grote Zaal van 20:00 – 22:00 uur en een borrel na afloop. Het hoofdprogramma begint om stipt 20:00u. Je kunt ook naar het hoofdprogramma komen zonder naar het voorprogramma te komen.
Speeddaten met Humanistisch Geestelijk Verzorgers, op de foto in de fake IKEA doodskist Dödlik, de film ‘Diverse Dood’ over 180 culturen & de dood in Amsterdam, speel het spel ‘Kiezen of delen’ over het leven & de dood en bezoek de boekenkraam, informatiemarkt of expositie. Pakhuis de Zwijger i.s.m. met Museum Tot Zover, Netwerk Palliatieve Zorg en Humanistisch Verbond. Hier vind je meer informatie over wat er allemaal te doen is in het voorprogramma. Mis het niet!
Samen met het publiek banen wij ons een weg door het donker naar het licht. Vanuit verschillende invalshoeken gaan we de dood recht in de ogen aankijken en verkennen hoe de dood betekenis geeft aan het leven. Met muziek, spoken word, video-art en vertellingen: wetenschappelijk, persoonlijk en vanuit de Oosterse krijgskunst. Door Humanistisch Verbond.
Speeddaten met Humanistisch Geestelijk Verzorgers, op de foto in de fake IKEA doodskist Dödlik, de film ‘Diverse Dood’ over 180 culturen & de dood in Amsterdam, speel het spel ‘Kiezen of delen’ over het leven & de dood en bezoek de boekenkraam of expositie. Hier vind je meer informatie over wat er allemaal te doen is na het programma.
Over de bijdragers van het hoofdprogramma
Justin Samgar is vanavond de host en verteller van de avond. Hij is spoken word artiest en de inhoud van zijn werk is hartverruimend en poedelnaakt met zowel kwetsbare als humoristische momenten. Naast zijn optredens organiseert hij ook spoken word cursussen, – evenementen en runt hij een commercieel agency voor spoken word artiesten.
Estera Marysia heeft tien jaar ervaring in het creëren van opvallende beeldtaal voor toonaangevende merken en omroepen. Recentelijk is zij erkend als AI Creative Artist door mediabedrijf monks. Ze innoveert grenzen tussen tastbare realiteit en filosofische concepten. In dit programma presenteert Estera Marysia een nieuw kunstwerk ‘Twelve’, een cinematografische videoproductie over het verlies van dierbaren.
Anne Goossensen werkt als hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek. Ze levert (wetenschappelijke) reflecties over luisteren en menselijke verbinding. Ze bestudeert het relationele weefsel tussen mensen. In het bijzonder aan het levenseinde, bij trauma en rouw. Vanavond gaat zij met ons op zoek naar een speelsere omgang met de dood. We gaan dansen met de dood, op een wetenschappelijke manier.
Joon Hee (Erika) Blikman is weduwe, moeder van een tweeling, theaterprogrammeur en programmamaker bij Theater Studio de Bakkerij, oprichter van Onni (een cultuurplatform voor Aziatische vrouwen in Rotterdam), voorzitter van Stichting &tree, adviseur/curator voor RCNY en onderdeel van het collectief Dutch Adoptee Action Group (DAAG). Naast haar werk schrijft ze veel over alles wat te maken heeft met rouw en verlies, alleenstaand moederschap en adoptie. Tijdens de Avond van de Dood breekt zij in haar Grief Talk een lans voor zichtbaar ‘rauwen’.
Amara van der Elst, Giordano van der Veen en Dayo Rocha bundelen hun krachten vanavond in ‘Voor de avond valt’; een multidisciplinaire beleving van dans, muziek en spoken word. Amara is spoken word artist en bekend van haar indrukwekkende optreden bij de Nationale Dodenherdenking (2021) en haar hoofdrol in de Nationale Opera-productie ‘Ändere die Welt!’. Giordano is een internationaal gerenommeerde drummer en percussionist, hij weeft met zijn krachtige ritmes een dynamische hartslag door de act. Dayo is een veelzijdige toetsenist en producer. Hij creëert met zijn vloeiende toetsenwerk een sfeervol muzikaal landschap.
Alex Boogers is schrijver en meester & docent in de Oosterse krijgskunst. Hij schreef onder andere de boeken Het boek Estee (onder het pseudoniem M.L. Lee), Het waanzinnige van sneeuw en Alleen met de goden. Naast schrijver is hij ook meester en docent in de Oosterse krijgskunst. Wat kunnen wij leren van de Oosterse krijgskunst als het gaat om de dood? Daarover vertelt hij meer in zijn filosofische talk ‘Bushido: de weg van de krijger’.
VIXEN, een queer feministisch rapduo, die je kunt kennen van hun optredens bij de Tolhuistuin, Centraal Museum en de protesten op de A12. Ze schrijven scherpe teksten met een randje ironie. Vanavond laat VIXEN met een dosis zwarte humor en diepgang een nieuwe kijk zien op ons onvermijdelijke einde. Pensive Vivifier creëerde de visuals voor de set van VIXEN.
Let op: er wordt tijdens deze avond gefilmd en gefotografeerd voor PR-doeleinden. Mocht u daar bezwaar tegen hebben, informeer dan iemand van de organisatie.