In Vroeg Verloren onderzoekt schrijver en podcastmaker Liesbeth Rasker de impact van de vroege dood van haar moeder. Een zoektocht die haar langs lotgenoten, familieleden en andere aanverwanten brengt die haar helpen kleur te geven aan het verleden. Om zo inzichten te verkrijgen in de onmogelijke opgave op jonge leeftijd te moeten omgaan met een verlies dat niet te dragen is. Een film over de dood, het bijbehorende verdriet, het verlangen dat allemaal uit de weg te gaan – en wat er gebeurt als ontkennen niet langer gaat. Naar aanleiding van deze film gaan we in gesprek over thema’s die worden aangereikt en is er ruimte om ervaringen te delen en vragen te stellen.

Over de sprekers

Liesbeth Rasker is schrijver en podcastmaker en startte Dag voor Dag, een podcast met gewone gesprekken over rouwen en de dood. In de documentaire Vroeg verloren volgen we haar hernieuwde rouwproces, 20 jaar na het overlijden van haar moeder. Aan de hand van de film zal ze vragen beantwoorden over hoe dit proces voor haar is geweest.

Tessa Louise Pope is regisseur en maakte o.a. Vroeg Verloren. In haar samenwerking met Liesbeth en de lotgenoten maakt ze het rouwverwerkingsproces van de betrokkenen van dichtbij mee. Thema’s die vaker in Tessa’s films aan bod komen zijn identiteit, familie en trauma. Tessa praat in de nabespreking van de film mee over het proces van de film.

Leoniek van der Maarel is rouwspecialist. Na de dood van haar toenmalig man in 1995 besloot Leoniek het roer om te gooien en zich om te scholen tot (rouw) psycholoog. Sindsdien hielp ze honderden kinderen en (jong)volwassenen bij het verwerken en integreren van verlies. Daarnaast vindt Leoniek het belangrijk om haar kennis door te geven. Dit doet ze als auteur van verschillende boeken en via media-optredens over rouw, maar ook door het oprichten van de Academie voor Verlies waarin ze psychosociaal hulpverleners en (kinder)coaches traint om kind en volwassene te ondersteunen na een verlies.

 

Bekijk hier de trailer

In samenwerking met
Partners
De moderator van dit programma is
Joline Rodermans
Moderator