Het aantal nieuwe bewoners dat zich jaarlijks in Amsterdam vestigt, zowel uit het buitenland als binnenlands, is sinds 2015 verdubbeld. Maar Amsterdam loopt bijna net zo hard weer leeg. Het grootste deel van de buitenlandse bewoners is binnen 5 jaar alweer weg. En ook de Amsterdamse jeugd, degenen die in Amsterdam zijn geboren, kunnen zich hier niet blijvend vestigen. Sinds 2015, na de vorige crisis, is Amsterdam een keiharde sorteermachine geworden, waar de meesten na enkele jaren weer (figuurlijk) uitgegooid worden. Alleen diegenen die economisch het meest succesvol zijn, kunnen blijven. De mogelijkheid om hier blijvend te wonen, te wortelen, verder te ontplooien, intensief onderdeel te worden en bij te dragen aan het sociale leven van de stad is er bijna niet meer.

Gebaseerd op een onderzoek van Jaap Draaisma en onder collectieve directie met Tommaso Campagna, Daniel Leix Palumbo, Daniele Lucchini and Maria Plichta is de documentaire Amsterdam van emancipatiemachine tot sorteermachine gemaakt, waarin zeven mensen aan het woord komen die zich recent in Amsterdam hebben gevestigd of hier geboren zijn. In deze film vertellen zij waar ze vandaan komen, waarom ze voor Amsterdam hebben gekozen, wat ze doen en hoe ze hier een sociaal leven opbouwen. De hamvraag is: wil je hier blijven en kun je hier blijven? Should I Stay or Should I Go (vrij naar The Clash). Bijna niemand kan of wil hier blijven.

Tijdens dit programma gaat deze film (duur 20 min.) in première waarna maker Jaap Draaisma in gesprek gaat met oud-wethouder Maarten van Poelgeest, schrijver van het boek Amsterdam als Emancipatiemachine (2005). Waarbij Draaisma de noodzaak zal bepleiten dat meer mensen in Amsterdam moeten kunnen blijven: minder sorteermachine, meer emancipatiemachine.

Dit is een programma van het Cities for Change Forum. Meer informatie op https://citiesforchange.org/.

Met in dit programma:

Jaap Draaisma (1955) is bouwkundige en sociaal geograaf. De documentaire Amsterdam van emancipatiemachine tot sorteermachine is op basis van zijn onderzoek gemaakt. Hij is werkzaam geweest voor onder meer ASW (het huidige !WOON), stadsdeel Noord, Ruigoord en broedplaats organisatie Urban Resort (o.a. Volkskrantgebouw, ACTA, Lely, ea). Hij is bestuurslid en toezichthouder van verschillende vrijplaatsen. Activist geweest in onder andere de Amsterdamse kraakbeweging, Vrije Ruimte, Fair City en Amsterdam Alternative. Jaap Draaisma ontving in 2014 uit handen van toenmalig loco-burgemeester Maarten van Poelgeest de Frans Banninck de Cocq Penning van de gemeente Amsterdam voor langdurige en bijzondere bijdrage aan de subcultuur van Amsterdam.

Maarten van Poelgeest (1965) is partner bij adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF), oud wethouder-Wonen in Amsterdam en schrijver van Amsterdam als emancipatiemachine (2005, samen met Leo Platvoet) en Meer Amsterdam (2010).

Het programma wordt gemodereerd door MC Lost (Roger Buyne). Hij is rapper, schrijver en performer. Hij draagt voor op gevoel. Soms op het randje, vanuit het hart maar vooral vanuit de stad. De Bijlmer om precies te zijn, want daar ligt de kern van Roger. Zijn thema’s zijn zelfreflectie, ego, en ergens voor willen staan.

Poster.jpeg

In samenwerking met
Cities for Change
De moderator van dit programma is
MC Lost
Schrijver, rapper en performer
ProgrammareeksCities for Change forum

Het Cities for Change Forum is een twee maanden durend online programma voor een sociale, rechtvaardige en duurzame samenleving waarin welzijn en solidariteit vooropstaat. Met, voor en door bewoners, wijkgroepen, maatschappelijke organisaties, ngo’s, ambtenaren, bestuurders en iedereen die belangstelling heeft.