Op woensdag 17 maart 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats en mogen er weer 1,5 miljoen jongeren stemmen. Tijdens de laatste verkiezingen van 2017 bleef 1 op de 3 jongeren tussen de 18 en 24 jaar thuis. Dat zijn bijna een half miljoen jongeren. Veel jongeren voelen zich dus niet gehoord binnen de politiek, terwijl zij juist een belangrijke stem vormen. Samen zijn zij goed voor 15 zetels bij de aanstaande verkiezingen. Weet je nog niet op wie je gaat stemmen? Doe de Jongerenkieswijzer!

Dit programma gaat over jongeren en stemmen. Alles wat je om je heen ziet, is politiek. Het feit dat we in een lockdown zitten, dat er geen basisbeurs meer is en dat je als 16-jarige minder verdient dan een 21-jarige. Dat zijn allemaal beslissingen van de politiek. Op welke thema’s worden jongeren nu benadeeld door de politiek? Wat kan jongeren motiveren om te gaan stemmen? En hoe werkt stemmen eigenlijk?

ProgrammareeksNL Kiest

Er staat veel op het spel de komende jaren; welke economische koers zal Nederland gaan varen? Hoe beperken we de uitstoot en groeien we in lijn met het Parijs Akkoord van 2015? Welke sociale voorzieningen moeten worden opgenomen in het aanstaande regeerakkoord? In aanloop naar de verkiezingen op 17 maart 2021 nemen we jullie mee in een aantal belangrijke verkiezingsthema’s zoals bijvoorbeeld de woningmarkt, de energietransitie, LGTBQI+ vraagstukken en arbeidsongelijkheid. We gaan de thema’s inhoudelijk te lijf, afgewisseld met een aantal debatten, om de kiezer op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen binnen het politieke landschap.