Waar Westerse chocoladebedrijven hun winsten zien groeien als er prijsdalingen zijn op de wereldmarkt, verdienen cacaoboeren structureel te weinig om rond te komen. Dit leidt ertoe dat tot op de dag van vandaag meer dan 1,5 miljoen kinderen in de cacaosector moeten werken. Hetzelfde geldt ook voor veel Fairtrade boeren. Van eerlijke handel kunnen we dus zelfs na bezegeling van dit keurmerk niet spreken. Bovendien verdwijnt regenwoud in een rap tempo om te voldoen aan de wereldwijde vraag naar cacao. Dit is rampzalig voor de biodiversiteit en heeft invloed op het lokale klimaat.

Om dit systeem aan te pakken moet er veel veranderen. Bijvoorbeeld betere regulering om onderbetaling van boeren tegen te gaan, maar ook het invoeren van inkoopbeleid dat geen ontbossing tolereert. Er zijn initiatieven die toezien op verantwoorde toeleveringsketens van cacao waar bedrijven zich bij kunnen aansluiten. Zo is er het ‘Cocoa & Forests Initiative’ en het Belgische ‘Beyond Chocolate’.

Er zijn ook bedrijven die zelf een eerlijke waardeketen opzetten. Bij Mesjokke Chocolade zien ze toe op elke stap in het productieproces: ze weten waar de chocolade vandaan komt en betalen een eerlijke prijs die 2 tot 3 keer hoger ligt dan de bodemprijzen van ‘bulk cacao’. Meer initiatieven willen afrekenen met de misstanden in de industrie en richting een eerlijke en smaakvolle toekomst van chocolade. Van 5 tot 11 februari is de Amsterdam Cacao Week vol evenementen en panelgesprekken.

Donderdag 8 februari praten we bij Pakhuis de Zwijger over eerlijke productieketens en goede chocolade met internationale sprekers en lokale ondernemers. Meld je hier aan en praat en proef mee!