Op 5 oktober vindt alweer de 15e editie plaats van de Trouw Duurzame 100, een avond in het teken van de duurzame pioniers van dit moment. Van plasticsoep opruimers tot natuurinclusieve boeren en klimaatactivisten, allerlei mensen en groepen die zich hard maken voor een betere aarde zijn vertegenwoordigd. Ook dit jaar zijn inspirerende initiatieven genomineerd die hard bezig zijn Nederland te verduurzamen op allerlei verschillende manieren. De redactie van Trouw heeft dit vervolgens samen met een jury van experts gedistilleerd tot een top 100. Tijdens dit feestelijke programma wordt de top 25 bekendgemaakt. Een avond vol gesprekken, muziek, inspiratie en bewustwording. Wie is dit jaar de nummer 1?

Vanaf 19:00 begint het programma met workshops van onder andere Extinction Rebellion en Butterfly Upcycling. Hier kun je praktisch en creatief bezig zijn met het maken van raamhangers van gebruikte materialen en bloembommen. Of leer meer over de kracht van burgerlijke ongehoorzaamheid en hoe je zelf je achtertuin kunt vergroenen. Om 20:30 begint de Uitreiking waarin de top 25 bekend wordt gemaakt en natuurlijk duidelijk wordt wie de nummer 1 is!

Wat is de Trouw Duurzame 100 en waarom bestaat het?

Toen de Duurzame top 100 voor het eerst bekend werd gemaakt in 2009, bestond de lijst uitsluitend uit individuele personen die op een vooruitstrevende manier bezig waren met duurzaamheid. Het doel was om deze mensen uit te lichten en zo aandacht te schenken aan pionierende ideeën en processen die vervuiling tegengaan en verduurzaming stimuleren. De afgelopen jaren is de focus niet langer op individuen maar juist op burgerbewegingen en initiatieven die als collectief bezig zijn met impact maken. De nieuwe slogan luidt dan ook ‘de top van onderop’. Sommige groepen zijn op een heel praktische manier bezig met bijvoorbeeld bomen planten of ramen isoleren. Anderen proberen meer bewustzijn te creëren door in gesprek te gaan of acties te organiseren.

Lezers van het blad Trouw en de redactie dragen een groot aantal burgerinitiatieven aan die bezig zijn op allerlei verschillende vlakken. Nadat deze initiatieven door een aantal voorrondes gaan waarin ze meer informatie over hun bezigheden en motivatie geven, gaan de juryleden in beraad en dragen onafhankelijk van elkaar een aantal initiatieven aan die zij graag op de lijst zien. De jury bestaat uit twaalf leden die stuk voor stuk expertise hebben over verschillende onderwerpen binnen duurzaamheid. Daarna vindt nog een stemronde plaats door de juryleden die de uiteindelijke ranglijst zal bepalen.

In de komende weken zal Trouw stapsgewijs nummer 100 t/m 26 bekend maken en een reeks artikelen publiceren die in het teken staan van de Top 100. Nummer 100 t/m 86 worden op 20 september bekend gemaakt.

Wie zijn de juryleden dit jaar?

Elk jaar is de samenstelling van juryleden net een beetje anders. De winnaar van vorige jaar, Caring Farmers, mocht voor dit jaar een nieuw jurylid aandragen. Dit zijn alle 11 de juryleden:

 • Bettine Bock (hoogleraar rurale sociologie WUR)
 • Laurie van der Burg (campaigner Oil Change International)
 • Hilda Feenstra (adviseur en auteur over duurzaamheid)
 • Nanette Hogervorst (oprichter Sustainable Fashion Gift Card)
 • Klaske Kruk (oprichter circularities)
 • Erik Lu (namens Fossielvrij, nr. 1 Duurzame 100 in 2021)
 • Aniek Moonen (voorzitter Jonge Klimaatbeweging, nr 1 Duurzame 100 in 2020)
 • Danielle de Nie (directeur Wij.land)
 • Hanneke van Ormondt (namens Caring Farmers nr. 1 in 2022)
 • Qader Shafiq (initiatiefnemer Kleurrijk Groen)
 • Benito Walker (voorzitter Bureau Burgerberaad)

Wie hebben er eerder gewonnen?

De winnaar van vorige jaar was Caring Farmers. Een initiatief dat begon met drie boeren (Annette Harberink, Ruud Zanders en Geert van der Veer) die een nieuwe kringloop visie bedachten, dit hebben uitgewerkt voor de landbouw en dit hebben aangeboden aan minister Schouten. Daarna wilde ze deze visie in de praktijk gaan brengen maar kwamen er al gauw achter dat hiervoor meer mensen nodig waren. Caring Farmers is toen opgericht zodat iedereen die ook in is voor het creëren van een kringlooplandbouw en een volhoudbaar voedselsysteem zich kan aansluiten en samen kan werken aan de realisatie hiervan. Het is een jonge stichting, opgericht in 2020 maar inmiddels hebben zich al ruim 300 boeren bij hun aangesloten en enkele honderden consumenten, wetenschappers en partners steunen de stichting.

De winnaars van de jaren daarvoor waren:

2021: ABP Fossielvrij-> FossielvrijNL

2020: Jonge klimaatbeweging

2019: Zwerfinator, Dirk Groot

2018: Louise Vet, ecologe, directeur NIOO-KNAW

2017: Volkert Engelsman

2016: Willem Fewerda- Commonland

2015: Maurits Groen

2014: Bas Eickhout

2013-2011: Marjan Minnesma

2010: Herman Wijffels

2009: Pieter Winsemius


Wil je graag deze feestelijke avond bijwonen? Reserveer dan nu je gratis plek!