Op woensdag 29 maart vond alweer de 232ste Tegenlicht Meet Up plaats naar aanleiding van de uitzending en gelijknamige themamaand Vrijheidsstrijders. Op deze avond werd er aandacht besteed aan de situatie van de Oekraïners, stonden vragen centraal zoals ‘Wanneer voel je dat een oorlog ook jouw oorlog is?’. Het was een bijzondere avond waar veel ruimte was voor inspirerende en indringende verhalen van organisaties die maandelijks afreizen naar Oekraïne.

We beginnen de avond traditiegetrouw met een gesprek met Shuchen Tan, de regisseur van de aflevering ‘Vrijheidsstrijders’. Samen met collega’s reisde ze af naar Estland, waar burgers de dreiging vanuit Rusland duidelijk voelen. Op een zondagmorgen interviewt zij de Estse premier Kaja Kallas, die het Westen oproept om de landen in de regio niet te vergeten. De Esten voelen sterk voor het lot van de Oekraïners, wat vragen oproept zoals ‘Wanneer is een oorlog jouw oorlog?’ En moeten we de Russische inval in Oekraïne begrijpen als regionaal conflict of aanval op de Westerse waarden? Julia Veldman weet deze vragen mooi te vatten in haar online interactive, waarin je de grenzen van ‘wij’ tegen ‘zij’ kan trekken. Wij is die wij? En wat zou jij doen? Vluchten, vechten of hulp bieden op elke mogelijke manier?

Jeroen Bult doet vanuit Vilnius (Litouwen) live verslag over de sentimenten in de regio en weet deze aan de hand van de geschiedenis te duiden. Hij biedt in korte tijd een rijk narratief over de gebeurtenissen in de regio. De periode na de Sovjet-Unie staat vers in de gedachte van de Esten, wat hun angst voor wat komen gaat een heldere verklaring geeft.

Voor Bas Spijker van ‘Dutch Civilian Action’ en Godert Ponsen en Max Boogaard van ‘Keep Them Warm’, is de vraag vluchten, vechten of helpen makkelijk te beantwoorden. De twee organisaties rijden richting Oekraïne om noodzakelijke goederen te leveren en vluchtelingen mee terug naar Nederland te nemen. Bas Spijker heeft sinds de oorlog in Oekraïne zijn leven omgegooid en inmiddels is hij fulltime bezig met het bieden van hulp in Oekraïne. Dutch Civilian Action focust zich op hulp verlenen aan gemarginaliseerde groepen in de Oekraïense samenleving die het voor de oorlog al zwaar hadden, zoals drugsverslaafden, tuberculosepatiënten en weeskinderen. Bas herinnert zich nog duidelijk de erbarmelijke omstandigheden in een tuberculose ziekenhuis, waar geen stromend water of de mogelijkheid tot wassen was.

Fragment 1 uit ‘Tegenlicht Meet Up: Vrijheidsstrijders’

 

Keep them Warm is een studentenorganisatie die tot aan de Oekraïense grens rijdt, waarna ze hun hulpmiddelen overdragen aan Canadese ex-militairen en vluchtelingen mee terugnemen naar Nederland. Keep Them Warm ervaart hoe zwaar de Oekraïners het hebben, maar hebben warme gedachten aan de mooie momenten die ze soms in auto hebben. Ze vinden het bijzonder om te zien hoe de lach van kinderen hun ouders door de lastige tijd heen helpt en dat ze in een korte rit, met beknopte communicatie een hechte band opbouwen met de vluchtelingen die zij helpen.

Fragment 2 uit ‘Tegenlicht Meet Up: Vrijheidsstrijders’

Keep them Warm en Dutch Civilian Action zijn afhankelijk van donaties. Steun ze en doneer op https://www.keepthemwarmukraine.com/who-we-are of https://bunq.me/DutchCivilianAction. Het reposten van berichten op de sociale mediakanalen wordt ook erg gewaardeerd! Volg de organisaties op Instagram, Twitter of LinkedIn.

Kijk de gehele aflevering hier terug.