In het kader van de Inheemse Bevrijdingsdag op 12 oktober organiseerde stichting Aralez in samenwerking met een coalitie aan partners onder meer een solidariteitsmars, Mapu-herdenking en solidariteit ceremonie, een 1492 volkstribunaal op de kop van Java-eiland. De afsluiting vond plaats met een uitgebreid programma bestaande uit panels, workshops en culturele optredens in Pakhuis de Zwijger inclusief internationale keynote sprekers. In verband met het succes van de dag en dat het uitverkocht is zullen we op donderdag 3 november opnieuw een lezing organiseren in het kader van de Inheemse Genocide in Amerika in de Grote Zaal van Pakhuis de Zwijger.

Het plenaire programma van 12 oktober is hier terug te zien inclusief keynote speeches en cultuur optredens, ook is de opname van het programma Cultures of Resistance terug te vinden op het YouTube kanaal van Pakhuis de Zwijger.

Op 12 oktober stonden we stil bij de dag dat Columbus in 1492 Abya Yala (het Amerikaanse continent) binnenviel. Een datum die het symbolische begin van het Europese kolonialisme markeert, met als gevolg de afbraak van het recht op zelfbeschikking, identiteit en cultuur van Inheemse volkeren wereldwijd. Inheemse landverdedigers worden nog steeds ontheemd en gedood; rivieren en het milieu vervuild; en land gekoloniseerd voor en door grote multinationals: het resultaat is de huidige klimaatcrisis. Daarom is het tijd voor herstelbetalingen, gerechtigheid en dekolonisatie! Dit festival bood een platform voor herstellende perspectieven op de klimaatcrisis, intergenerationele genezing, culturele waarden en solidariteit.

 

Het plenaire programma werd geopend door Chief Dada, een Inheemse leider en landverdediger uit de Amazone. Dada vertelde over zijn werk voor het beschermen van Inheems land maar ook ontbossingen en daarbij komende klimaatproblemen die hieruit voortkomen in kaart brengt als landsverdediger. Om zijn acties te ondersteunen was het mogelijk om een donatie te maken, die direct naar de inkoop van nieuwe apparatuur gaat zodat zij de ontbossing zorgvuldig met o.a drones vast kunnen leggen. Daarnaast gaf Esther Stanford-Xosei, een reparatie specialist en milieuactivist, een krachtige toespraak. Hierin benadrukte ze het belang om je eigen identiteit en cultuur te kennen en van daaruit concept van herstel vorm te geven. Beide toespraken zijn dan ook terug te vinden in de opname.

Na het plenaire programma waren er een vijf breakout rooms bestaande uit panels, workshops, dialogen en kunst. Hierbij gingen mensen uiteen over verschillende thema’s zoals Intergenerationeel trauma, cultuuroverdracht, culturen van verzet, solidariteit circles waarbij er tenslotte ook een Indigenous Dreams Expo te bezichtigen was inclusief activiteit en dankwoord.

 

We sloten de avond af met culturele optredens van de Kuryzara en Wayamu Woreyan. Kuryzara is een Kichwa dansgroep uit Ecuador en Wayum Woreyan, een Inheems, door vrouwen opgericht en geleid cultureel Sambura collectief. Tegen het einde van de avond was de sfeer goed en werd er een uur lang samen gedanst en gezongen.

Op 3 november vindt opnieuw een lezing over de Inheemse Genocide in Amerika plaats in Pakhuis de Zwijger. Een lezing waar de historische en hedendaagse genocide van Inheemse Volkeren op Turtle Island/Abya Yala Amerikaanse continent centraal staat, verteld door Cameahwait. Cameahwait geeft sinds 2019 lezingen over de geschiedenis en situatie van Inheemse volkeren uit Amerika die tot op de dag van vandaag worden onderdrukt. Cameahwait hoopt middels zijn lezingen verandering te brengen en onwetendheid te bestrijden.

Doneren voor de campagne rondom Chief Dadá kan nog steeds t/m 30 oktober op onderstaande rekening onder vermelding van “Chief Dada” : NL67 TRIO 0320036073 t.n.v. Stichting Aralez