Afgelopen dinsdagavond presenteerde Queer Amsterdam in Pakhuis de Zwijger voor een volle zaal hun eerste plannen voor hun week tijdens Queer & Pride aankomende zomer. Na lange tijd van bemiddeling is afgelopen december besloten dat de Pride een extra week krijgt, die Queer & Pride, een kapstok van 11 verschillende lhtbq-organisaties, gaat organiseren. Momenteel is de invulling van het programma nog deels blanco omdat Queer & Pride de ruimte wilt geven aan initiatieven uit de gemeenschap en met name gemarginaliseerde groepen.

Queer Amsterdam staat voor zeggenschap, autonomie en onafhankelijkheid en strijd voor de meest gemarginaliseerde LHBTQI+ gemeenschap in de community. De nadruk van de plannen van Queer & Pride zal liggen op sociale gelijkheid, anti-discriminatie en solidariteit naar de meest gemarginaliseerden.

Vanaf 10 februari komen op de website van QA formulieren online waar iedereen een goed idee kan achterlaten. In het voorjaar volgt dan de definitieve invulling van het programma. Queer Amsterdam trapt op zaterdag 22 juli af met de manifestatie Pride Walk. De rest van de week, tot en met vrijdag 28 juli staat er dagelijks sport en film op het programma, in hubs op verschillende plekken in de stad. Na 7 dagen Queer Amsterdam volgt dan het Milkshakefestival, de volgende 6 dagen worden georganiseerd door Stichting Pride Amsterdam, uiteindelijk worden de twee weken afgesloten met de Canal Pride op zondag 6 augustus.

Wethouder Kunst & Cultuur Touria Meliana hoopt dat deze duo-organisatie goed bevalt zodat beide organisaties de Queer & Pride de komende jaren kunnen blijven organiseren. Zoals Aynouk Tan zei: Wij moeten af van wij-zij. Wij kunnen prettig naast elkaar bestaan.”

Meer weten? Lees hier het hele verslag in het Parool van afgelopen dinsdag.