Op donderdag 22 juni 2023 vindt de special “Prestatiedruk onder jongeren” plaats in Pakhuis de Zwijger. De druk van de jongeren blijft toenemen door de gecreëerde cultuur dat het nooit goed genoeg is. Te hoge verwachtingen, perfectionisme, FOMO, keuzestress en nog veel meer factoren dragen hieraan bij. Maar hoe kunnen we deze druk verminderen?

Het perfecte plaatje op Instagram en de best behaalde successen op LinkedIn. Dagelijks maken wij elkaar gek met posts waarin we de beste prestaties en leukste momenten aan elkaar laten zien. Ook in het onderwijs worden we gepusht de hoogste cijfers te halen, en zijn we met een zes vaak niet tevreden. Ongeveer 60% van de jongeren heeft last van prestatiedruk. Een beetje stress en prestatiedruk kan ervoor zorgen dat jongeren beter presteren, maar wanneer deze druk te veel wordt kan het je een slecht gevoel geven. Deze druk kan zowel vanuit onszelf komen of vanuit onze omgeving, maar het is ook het gevolg van de maatschappij waarin wij nu leven. De huidige prestatiemaatschappij zorgt ervoor dat wij onze waarde koppelen aan onze successen. Hierin bepalen onze individuele prestaties hoe ‘goed’ we het doen in deze grote rat-race. Dit wordt uitvergroot door social media, waarin wij onszelf 24/7 kunnen vergelijken en op de hoogte zijn van elkaars prestaties.

Maar hoe kunnen wij als jongvolwassenen navigeren in deze prestatiemaatschappij? Zijn er manieren waarop wij deze druk kunnen verminderen? In dit programma gaan wij in gesprek met jongeren en deskundigen over de oorzaken en gevolgen van prestatiedruk. En kijken wij wat er nodig is om het probleem bij de wortels aan te pakken.

Meepraten over dit onderwerp? Reserveer snel je gratis plek via deze link!

 

Samengesteld door
Chanell Strijder
Stagiair Sociale Stad
Violette Le Cat
Stagiair Duurzaamheid