Marwan Magroun is in het Nederlands Fotomuseum benoemd tot de nieuwe Fotograaf des Vaderlands 2022. Als Fotograaf des Vaderlands zal hij de komende twee jaar als ambassadeur voor de fotografie optreden en om deze reden is hij op woensdag 14 december onze gast. Marwan bouwde in korte tijd een respectvolle naam in de Nederlandse fotografie en is inmiddels een meermaals bekroonde Nederlands-Tunesische fotograaf en regisseur. Zijn werk richt zich op het herdefiniëren van de hedendaagse beeldcultuur. Magroun streeft ernaar dit toegankelijker en inclusiever te maken. Door onder andere het vertellen van verborgen verhalen. Hij beschouwt dit als een noodzakelijke aanvulling op ons collectieve geheugen. Zijn bi-culturele achtergrond geeft hem diverse perspectieven op maatschappelijke thema’s als identiteitsontwikkeling en representatie. Marwan vind het belangrijk dat iedereen in beeld komt, maar ook in beeld blijft.

Life of Fathers

Tijdens het gesprek zullen we ook de documentaire Life of Fathers tonen, een korte documentaire gemaakt door Marwan. In een visuele reis neemt Marwan de kijker mee in de wereld van alleenstaande vaders met een migratieachtergrond. Marwan, zelf opgegroeid zonder vader, gaat op zoek naar antwoorden en verhalen omtrent vaderschap. Hij wil met deze documentaire vaders een stem geven die ook overgeleverd zijn aan het hardnekkige stigma ten opzichte van vaders met een migratieachtergrond, juist afwezig of niet betrokken zijn bij de opvoeding.

Dit transmediale project won verschillende prijzen, waaronder de Zilveren Camera 2020, Paul Peters Fotoprijs en DUPHO SO Award 2021. Zijn documentaire werd geselecteerd voor het International Film Festival in Rotterdam en vertoond op de Nederlandse televisie.

Fotograaf des Vaderlands

Fotograaf des Vaderlands is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en FOAM in Amsterdam. Een Fotograaf des Vaderlands wordt gevraagd fotografie op een aantrekkelijke of juist prikkelende manier bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Eerdere Fotografen des Vaderlands waren Ahmet Polat, Robin de Puy, Koen Hauser en Ilvy Njiokiktjien. Sinds 2022 is het Nederlands Fotomuseum hoeder van de Fotograaf des Vaderlands


Interesse gekregen? Reserveer hier je plekje!