Marwan Magroun is in het Nederlands Fotomuseum benoemd tot de nieuwe Fotograaf des Vaderlands 2022. Als Fotograaf des Vaderlands zal hij de komende twee jaar als ambassadeur voor de fotografie optreden en om deze reden is hij op woensdag 14 december onze gast. Marwan Magroun is een meermaals bekroonde Nederlands-Tunesische fotograaf en regisseur. Zijn werk richt zich op het herdefiniëren van de hedendaagse beeldcultuur. Magroun streeft ernaar dit toegankelijker en inclusiever te maken. Door o.a. het vertellen van verborgen verhalen. Hij beschouwt dit als een noodzakelijke aanvulling op ons collectieve geheugen. Zijn bi-culturele achtergrond geeft hem diverse perspectieven op maatschappelijke thema’s als identiteitsontwikkeling en representatie.

Deze avond gaan we met Marwan in gesprek om het te hebben over zijn werk, inspiratie en drijfveren en wordt ook zijn film The Life of Fathers vertoond.

Met Marwan hebben we afgesproken om het laatste deel van de halve finale WK wedstrijd tussen Frankrijk en Marokko in de zaal te vertonen.

Marwan Magroun
Marwan bouwde in korte tijd een respectvolle naam in de Nederlandse fotografie. Zijn transmediale project The Life of Fathers won verschillende prijzen, waaronder de Zilveren Camera 2020, Paul Peters Fotoprijs en DUPHO SO Award 2021. Zijn documentaire werd geselecteerd voor het International Film Festival in Rotterdam en vertoond op de Nederlandse televisie.

Fotograaf des Vaderlands
Fotograaf des Vaderlands is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en FOAM in Amsterdam. Een Fotograaf des Vaderlands wordt gevraagd fotografie op een aantrekkelijke of juist prikkelende manier bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Eerdere Fotografen des Vaderlands waren Ahmet Polat, Robin de Puy, Koen Hauser en Ilvy Njiokiktjien. Sinds 2022 is het Nederlands Fotomuseum hoeder van de Fotograaf des Vaderlands.

The Life of Fathers
De documentaire the Life of Fathers is een visuele reis waarin Marwan Magroun de kijker meetrekt in de wereld van alleenstaande vaders met een migratieachtergrond. Marwan, die zelf het grootste gedeelte van zijn jeugd opgroeide zonder de aanwezigheid van een vader, gaat op zoek naar antwoorden en verhalen omtrent vaderschap. ‘In onze samenleving heerst nog altijd een hardnekkig stigma over vaders met een migratieachtergrond. In die perceptie zijn ze vaak afwezig óf niet betrokken bij de opvoeding. Met deze documentaire wil ik deze vaders een stem te geven.

ProgrammareeksFotokroniek

Laat je meenemen in de wereld van de fotografie!