Momenteel worden Inheemse rechten en zelfbeschikkingsrecht wereldwijd geschonden. Privatisering van land, hulpbronnen en grondstoffen zorgt daarbij voor verdere marginalisering van Inheemse volkeren. Het gevolg is een globale klimaat-, en milieu catastrofe. Daarom is het belangrijk dat Inheemse stemmen worden gehoord, zij zijn onze kennisdragers. In de derde aflevering van het drieluik van Indigenous liberation praten we over Rechten voor Natuur. Hoe kunnen we zorgen dat de politieke en juridische systemen de natuur beschermen?

In deze video volgen we klimaatactivist Brian Hukom. Hij zet zich onuitputtelijk in voor de strijd voor Inheemse rechten op de Molukken. “In de hedendaagse klimaatdiscussie kijken we in het westen te veel naar lokale oplossingen, terwijl de echte problemen buiten Nederland spelen.” Het verhaal van Sabuai, een dorp op Zuid-West Ceram, staat voor hem centraal voor hoe onrechtvaardig klimaat eigenlijk is: De mensen die het minste bijdragen aan de problemen zijn vaak het grootste slachtoffer daarvan. “Berscherm ons oerwoud” laat zien dat we over de grenzen moeten kijken om klimaatverandering tegen te gaan.

Meer te weten komen? Kijk en praat mee via onze LIVECAST ‘Rechten voor Natuur‘ op maandag 19 oktober in Pakhuis de Zwijger.

Deze video is gemaakt voor de reeks Indigenous Liberation, een samenwerking tussen Pakhuis de Zwijger, Stichting Aralez en Milieudefensie.

Samengesteld door
Guusje Meeuwissen
Online marketeer
Dit artikel gaat over