Dat Nederlandse actiegroepen hun vizier hebben gericht op Nederland’s grootste bank kan je niet zijn ontgaan. De A10-blokkades van Extinction Rebellion, de FossielVrij campagne onder zakelijke klanten van ING en de aangekondigde rechtszaak van Milieudefensie hebben het imago van de ING nu al flink aangetast. Maar ook wereldwijd voeren mensen al jarenlang actie tegen de vervuilende projecten die de ING sponsort. Waarom zijn deze activisten zo boos en tegen welke projecten vechten ze? FossielVrij zette er een paar op een rij.

Olie in Ghana

Sinds de ontdekking van olie en gas voor de Ghanese Westkust in 2007 is Tullow Oil daar actief. Maar door de oliewinning in de zee zijn visgronden verboden terrein geworden voor lokale vissers, wat leidt tot ernstige economische gevolgen. Daarnaast veroorzaakt gas flaring, het verbranden van gassen bij olie- en gaswinning, milieuvervuiling en gezondheidsproblemen voor de lokale bevolking. Tegelijkertijd wordt Ghana geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering, waaronder de snelle groei van sargassum, een type zeewier dat koraal en vissen doodt en het leven aan de kust stillegt. Dit project wordt gefinancierd door de ING.

Fracking in Australië

In de Australische staat New South Wales is het bedrijf Santos van plan gas te winnen door middel van fracking, een zeer omstreden techniek waarmee onder hoge druk enorme hoeveelheden water, zand en chemicaliën in de bodem gespoten om het gas te kunnen winnen. Als de plannen van Santos doorgaan, zal de omgeving van het stadje Narrabri veranderen in een industrieel gebied, met talloze boorinstallaties, pijpleidingen, elektriciteitsleidingen en andere infrastructuur die de landbouwgrond en de gemeenschap verwoest. De gaswinning zal niet alleen de natuur en waterbronnen in het Pilliga-bos bedreigen, maar ook de zoetwaterbellen die essentieel zijn voor drinkwater, industrie en landbouw in de regio. Ook dit project wordt door de ING gefinancierd.

Gas in Mozambique

In Mozambique zijn grote gasprojecten gepland door bedrijven als TotalEnergies, ExxonMobil en Eni, die worden gefinancierd door buitenlandse banken, waaronder ING. In Cabo Delgado, Mozambique, zijn al meer dan 550 gezinnen gedwongen verhuisd vanwege de geplande gaswinning voor de kust. Hun dorpen zijn vernietigd om plaats te maken voor gasfaciliteiten, waardoor ze hun levensonderhoud verliezen. Ook zijn er verbanden tussen de gasprojecten en het toenemende geweld en extremisme in de regio. De gaswinning zal bovendien aanzienlijke broeikasgasemissies veroorzaken, wat de klimaatcrisis verergert en de al kwetsbare gemeenschappen in Mozambique nog meer schade berokkent.

Verzet

Wereldwijd komen mensen in actie tegen deze projecten. Op 22 april komen ze op uitnodiging van FossielVrij naar Nederland om op de aandeelhoudersvergadering van ING hun verhaal te doen. ’s Avonds komen ze naar Pakhuis de Zwijger om hun verhaal te verspreiden. Luister naar de verhalen van activisten uit Brazilië, Tsjechië, de Verenigde Staten, Republiek Liberia en Mexico.

Reserveer nu je gratis plek!