Wat hebben de kinderwensvraag en mode met elkaar te maken? Romy van Eijk is mode- en kostuumontwerper van het kledingmerk LOGOCOMO, maar twijfelt ook al jaren over de vraag of ze een kind wilt. Om deze twijfel draagbaar te maken, organiseert Romy samen met Pakhuis de Zwijger op 30 april de avond To bebe or not to bebe over de twijfel omtrent een kind. We spreken haar er ook al even aan vooraf.

Vijf vragen aan Romy van Eijk:

1. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen… Wanneer was de laatste keer dat je nadacht over de vraag of je kinderen wilde?

Een uur geleden, toen ik boodschappen deed voor m’n lunch en langs een basisschool liep.

2. Waarom is het zo’n moeilijke vraag voor jou en andere vrouwen met jou, denk je?

Het is zo’n groot ding! Iedereen heeft natuurlijk verschillende twijfels, maar er zijn ook veel gedachtes over hoe je denkt dat je zou moeten zijn, de maatschappijdruk die je voelt. Angst dat je het misschien helemaal niet zo leuk zult vinden. Het voelen van een enorme verantwoordelijkheid van nieuw leven op de aarde zetten. De onzekerheid van de toekomst is in dit onderwerp natuurlijk grandioos. Gek eigenlijk dat het niet voor iedereen een groot vraagstuk is.

3. Is twijfel iets waar we vanaf moeten?

Nee, ik denk niet dat we er vanaf moeten. Als er geen twijfel zou zijn, zou er dan alleen zekerheid zijn? En is dat iets positiefs? Moeten we niet altijd nadenken over keuzes die we maken? Ik denk wel dat het ongezond is als je jarenlang twijfelt zonder in actie te komen. Dan werkt het misschien net als stress en die is bij langdurig aanhouden ook niet goed voor je. Maar ik denk dat het heel goed is om na te denken en jezelf te bevragen, zeker over de vraag of je een kind wilt of niet. Je denkt ook na over een nieuw huis of een nieuwe baan.

4. Heb je tips voor mensen die net als jij veel bezig zijn met het wel of niet krijgen van kinderen?

Neem de controle! Ik merkte dat ik door veel nadenken en piekeren niet verder kwam en door dingen te ondernemen heb ik het gevoel weer zelf aan het roer te staan. Ik ben in therapie geweest en naar een informatiebijeenkomst geweest over co-ouderschap en daarnaast heb ik m’n rijbewijs gehaald. Vooral door dat laatste voel ik dat nieuwe dingen doen en leren me een heel goed gevoel geven. Het hoeft dus niet eens op het gebied van de kinderwens te zijn. Ik vond het ook heel prettig andere twijfelaars te spreken, omdat er een gedeeld begrip is en er geen antwoord hoeft te zijn aan het eind van het gesprek. Het wordt daardoor wat minder zwaar. Voor mij in ieder geval.

5. Op welke manier helpt het inzetten van creativiteit je bij dit soort lastige vragen?

Ik merk dat ik door dit project met iets meer afstand kon kijken naar ’twijfel’. Door mijn creativiteit in te zetten met anderen kan ik het meer zien als iets wat groter is dan mijzelf. Het heeft me minder eenzaam gemaakt. Gedeelde twijfel is halve smart? Zoiets.

 

Wil je deze bijzondere collectie ook met eigen ogen aanschouwen? Reserveer hier je gratis plekje.

Samengesteld door
Luna de Kruijff
Stagiair programmamaker Sociale Stad