Op 5 juni, de dag voor de Europese verkiezingen biedt Pakhuis de Zwijger een bomvol programma aan om je onder te dompelen in de culturele diversiteit van Europa. Door middel van kunst, cultuur en discussie krijg je de kans om verschillende Europese perspectieven te verkennen en te begrijpen en om je voor te bereiden op de uitkomst van de verkiezingen op 6 juni. Bekijk hier een beknopt overzicht van wat er allemaal te doen is bij Pakhuis de Zwijger.

Europe’s Finest Hours – 12:00 tot 17:00
Voertaal: Engels

Overdag behandelen we belangrijke Europese thema’s vanuit het perspectief van kunst en cultuur. We brengen verhalen van kunstenaars, denkers, films en artiesten, die de uitdagingen van onze tijd illustreren, nuanceren en nieuwe perspectieven bieden. Samen met een brede groep Europese partners zorgen we ervoor dat je mensen en plaatsen uit verschillende Europese landen leert kennen.

Gedurende deze dag kun je deelnemen aan verschillende workshops en lezingen. Je kunt onder andere leren hoe meertaligheid een inclusieve Europese gemeenschap kan opbouwen, korte films van Europese makers bekijken, deelnemen aan een panel over kunst tijdens oorlogstijd, en opkomende kunstenaars uit heel Europa ontmoeten.

Bekijk het programma hier en meld je aan voor een gratis plek!

 

Verkiezingsnacht: stemmen en strijden voor een beter Europa – 19:30 tot 22:00
Voertaal: Nederlands

De inzet van Europese verkiezingen van is ongekend hoog. In veel lidstaten ligt de democratische rechtsstaat onder vuur en autoritaire leiders hebben nu de ogen gericht op Brussel. De verwachting is dat uiterst-rechtse partijen grote winst zullen boeken.

Tijdens dit programma zijn er verschillende workshops te volgen die jouw handvatten geven in een tijd waarin de democratie en rechtsstaat onder druk staan.

Zo is er een Tegenlicht Meet-up waarin we aan de hand van de aflevering ‘Naomi Klein en de ruk naar rechts’ in gesprek gaan met mensen die ieder op hun eigen manier groepen mensen organiseren. Ook is het mogelijk mee te doen aan een Deep Canvassing workshop, waarbij je gesprekken leert te faciliteren over gepolariseerde maatschappelijke thema’s. Tot slot is er een workshop van het Deense fenomeen Democracy Fitness, waarin jij je democratische spieren kunt trainen.

Bekijk het programma hier en meld je aan voor een gratis plek!

 

“The Teachers’ Lounge”: vertoning van de winnaar van de 2024 LUX European Audience Film Award – vanaf 20:00
Voertaal: Engels

Bekijk de winnaar van de LUX Audience Award “The Teachers’ Lounge” van de Duitse regisseur Ilker Çatak. De film vertelt het verhaal van Carla, een jonge middelbare schoollerares in Duitsland, gespeeld door Leonie Benesch. Wanneer een van haar studenten wordt verdacht van diefstal, besluit Carla de waarheid te achterhalen. Haar onderzoek zorgt voor spanningen onder het personeel en brengt haar voor een onmogelijke keuze.

Na afloop van de film gaan we in gesprek met de scriptschrijver van de film.

Meld je hier gratis aan voor deze filmvertoning.