Een dag om aandacht te vragen voor gelijke lonen? Is dit in Nederland nodig? Het antwoord is JA! Waarom? Omdat je als vrouw nog altijd minder betaald krijgt dan als man en omdat er in Nederland meer directeuren met de naam Peter zijn, dan dat er vrouwen zijn in deze functie. Bizar toch?! Om op te komen voor dit onrecht zette Sophie van Gool de campagne ‘Ik Verdien Meer’ op. Een campagne die maandag 14 november landelijk de aandacht vraagt voor de loonkloof. Daarnaast is Sophie econoom en schreef ze het boek ‘Waarom vrouwen minder verdienen – en wat we eraan kunnen doen’. Één van de dingen die we kunnen doen is afkijken bij de vrouwenbeweging in IJsland. Samen met Coco van Beveren reisde ze af naar IJsland om vrouwen te interviewen die onderdeel waren van het grote vrouwenprotest in 1975. De podcast kwam deze week uit en zal onderdeel zijn van het programma vrijdag 11 november in Pakhuis de ZwijgerDe laatste VrijMiBo – naar het einde van de loonkloof’. Hier vast een opwarmer voor de avond.

Ik stelde Sophie vragen over de loonkloof en dit is wat ze zei:

De loonkloof: hoe staat het ervoor in Nederland?

‘Slecht! Vrouwen verdienen veel minder geld dan mannen, ook als ze hetzelfde werk doen. Per jaar is het verschil 36%, per uur gemiddeld 13% en voor hetzelfde werk per uur zo’n 6% (4% bij de overheid en 7 % in het bedrijfsleven). Dat betekent dat je als vrouw een half of heel maandsalaris misloopt vergeleken bij een man die hetzelfde werk doet!’ Shocking, toch? Zie ook hier wat extra feiten.

Maandag 14 november is het Equal Pay Day. Wat is dit?

‘Vanaf 14 november werken vrouwen ‘gratis’. Het verschil in uurloon van 13% vertaalt zich in 7 weken (34 werkdagen) die we gemiddeld minder betaald krijgen dan mannen. Eigenlijk zouden we vanaf 14 november dus net zo goed kunnen stoppen met werken! Nu is dat voor de meeste mensen helaas niet mogelijk, maar om het te markeren organiseren we op 14 november een protest.’

Met ‘Ik Verdien Meer’ organiseren jullie acties op 14 november. Wat gaat er gebeuren en hoe kan ik meedoen?

‘We gaan ons manifest aanbieden aan Minister van Gennip (SZW) in Den Haag, kom ook! Daarbij gaan we ook in gesprek met vrouwen uit verschillende beroepen naar de loonkloof. En online gaan we staken door ons out-of-office bericht aan te zetten met informatie over de loonkloof, om op die manier zoveel mogelijk mensen te bereiken.’ Zie ook hier.

Je maakte samen met Coco van Beveren de podcast ‘Naar het einde van de loonkloof’ waarin jullie vrouwen uit IJsland interviewen. Wat kunnen we leren van IJsland?

‘Dat het helpt om actie te voeren. In IJsland gingen vrouwen in 1975 massaal de straat op. Ze staakten van al het betaalde en onbetaalde werk. Op die manier lieten ze de samenleving zien wat misschien logisch klinkt, maar blijkbaar toch bewezen moest worden: vrouwen zijn onmisbaar. Ook al was hun werk soms onzichtbaar of onbetaald, zodra ze ermee stopten kwam het hele land plat te liggen. Die dag heeft veel invloed gehad: iedereen die we spraken kon zich die dag nog herinneren en IJsland is duidelijk verder in beleid en resultaat op o.a. de loonkloof, ouderschapsverlof, taakverdeling tussen mannen en vrouwen. Dus wij zijn geïnspireerd om ook actie te voeren!’

Wat wens jij de Nederlandse vrouwen over 10 jaar toe?

‘Gelijk loon voor gelijk werk! Een veilige werkvloer (en wereld) zonder seksisme en discriminatie. En alle ruimte en vrijheid om keuzes te maken die bij haar passen!’

In de aanloop van de actie is Sophie vrijdag 11 november aanwezig in Pakhuis de Zwijger om samen met partners en geïnteresseerden van de campagne onze laatste VrijMiBo te vieren. Gemiddeld genomen krijgt een vrouw vanaf komende vrijdag namelijk niet meer betaald. Dus neerleggen dat werk! En kom gezellig met ons proosten. Het programma start om 20:00 in de grote zaal. Kom je ook? Reserveer hier snel een plekje!