Op 23 november 2018 overleed Gerard Unger, de belangrijkste letterontwerper van Nederland. Om zijn werk te eren, organiseert Pakhuis de Zwijger een speciaal programma in de reeks ‘Dutch Masters’. Dit programma vindt plaats op woensdag 23 januari, een dag nadat Unger 77 jaar zou zijn geworden.

Icoon van de Nederlandse typografie
Gerard Unger is internationaal bekend dankzij zijn lettertypen, die op allerlei plekken te zien zijn. De Swift, een font dat hij in 1985 ontwierp, was jarenlang de belangrijkste letter in Trouw. De Volkskrant gebruikt vanaf 2006 de door hem ontworpen Capitolium News als hun belangrijkste tekstletter. De Gulliver (1993) was jaren in gebruik bij de Amerikaanse krant USA Today. Letters van Gerard Unger zijn ook terug te vinden op ANWB-bewegwijzering langs wegen in heel Nederland, op de borden in de Amsterdamse metro en in de oude PTT-telefoonboeken. Zijn letters bestaan zelfs in chocoladevorm. Unger werd algemeen gezien als een icoon van de Nederlandse typografie en bracht in september 2018 nog het boek Theory of Type Design uit over zijn vakgebied.

Bijzonder ontwerper, docent, mentor en mens
‘Als Pakhuis de Zwijger bieden we al jaren de creatieve industrie een podium met onze programma’s over design, architectuur en fotografie. Met onze serie ‘Dutch Masters’ zetten we toonaangevende creatieven in de schijnwerpers, die dan ook vaak een jong talent aanbevelen bij het publiek. Helaas hebben we Gerard Unger niet in levende lijve te gast gehad in deze serie. Daarom brengen we nu postuum een eerbetoon aan Unger en zijn werk. Dit doen we in samenwerking met collega’s, vrienden, zijn uitgever NAI010 en Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Want Unger was een heel bijzonder ontwerper, docent, mentor en persoon, en zijn werk verdient deze aandacht,’ zegt Dymphie Braun, programmamaker Creatieve Industrie bij Pakhuis de Zwijger. Te gast in het programma, onder moderatie van Jörgen Tjong A Fong, zijn onder anderen Hansje van Halem, Chris Vermaas, Mathieu Lommen en Frank E. Blokland.

Reserveer hier voor het programma.

Samengesteld door
Maurice Seleky
Dit artikel gaat over