Wat betekent corona eigenlijk voor onze mentale gezondheid? Als programmamaker Sociale Stad – verantwoordelijk voor de programmering over o.a. mentale gezondheid en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) – popte deze vraag in week 1 van de thuisisolatie al bij me op.

Misschien was het omdat de situatie mij enigszins deed denken aan een paar jaar geleden, toen mijn moeder plotseling overleed. Net als toen, besefte ik me weer hoeveel dingen we als vanzelfsprekend beschouwen, terwijl ze dat helemaal niet zijn. Een moeder, gezond zijn, knuffelen met vrienden en familie, een biertje op een festival, een inkomen. Deze coronatijden hebben psychologische gevolgen voor ons allemaal: opeens moeten we ons aanpassen aan een nieuwe realiteit die niet altijd even leuk is.

Ik kan me voorstellen dat de corona-uitbraak extra zwaar is voor mensen die al psychisch kwetsbaar waren. Dagbesteding valt weg, opnames gaan minder snel en therapie verloopt opeens via de telefoon of videobellen. Bovendien heeft een groot deel van deze groep (70%) ook lichamelijke klachten en zijn dus ook fysiek kwetsbaar. Vóór de coronacrisis stond de GGZ al onder druk: meer dan 90.000 mensen stonden op de wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg. Maarja, is het de GGZ die moet vernieuwen? Of moeten we onze samenleving op een andere manier inrichten zodat er meer ruimte is voor psychische kwetsbaarheid? Misschien is dit een mooi moment daarvoor.

Want zoals we nu allemaal gemerkt hebben: niets is vanzelfsprekend, van de een op de andere dag kan ook jouw wereld op zijn kop staan. Dus hierbij wat kijk-, luister- en leestips om zelf mentaal weerbaar te blijven in deze crazy corona times én om je aan het denken te zetten hoe we met elkaar een mentaal gezond Amsterdam creëren!

Jolines Kijklijst: Een mentaal weerbaar Amsterdam

De kunst van het ongelukkig zijn | Met de Vlaamse psychiater, auteur en hoogleraar Dirk de Wachter.
17 JAN 2020 | Corona laat maar weer zien dat het leven niet altijd leuk is. Een avond over onze obsessie met geluk en wat we eraan kunnen doen. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

VPRO Tegenlicht Meet Up #168 | Gewoon Gek
4 MRT 2020 | Hoe maken we een einde aan de ellenlange wachttijden in de GGZ? Kijk de Tegenlicht aflevering én onze Meet Up hierover. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Zorg in de stad #27 | Grote GGZ-vriendelijke Gemeente
15 JAN 2020 | Hoe ziet de GGZ-vriendelijke gemeente eruit? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Joline’s Luistertips: Een mentaal weerbaar Amsterdam

Pakhuis de Zwijger Podcast #40: Meike Bartels over geluk in de stad.
Maurice Seleky in gesprek met Meike Bartels, hoogleraar Genetics and Wellbeing, over hoe depressie en geluk werken in je hersenen en wat de invloed is van de stad op het geluksniveau.

Podcast van De Correspondent: Goede Gesprekken | Levenskunst: Marian Donner in gesprek met Lex Bohlmeijer
Marian Donner (Amsterdam 1974) doet in Zelfverwoestingsboek een vrolijk beroep op iedereen op iedereen om toch vooral in opstand te komen. Tegen de naargeestige klem van het neoliberale kapitalisme om voortdurend als een geoliede machine mee te blijven draaien in de ratrace. En tegen de gedachte dat als het niet lukt, dat vooral je eigen schuld is. Dikke bult. In plaats daarvan moeten we spijbelen, drinken, roken, en dansen. Dat vooral. Het begin van een nieuwe levenskunst, dwars tegen de tijdgeest in. Het gesprek vond plaats in het Theater aan het Spui, in aanwezigheid van publiek.

 

Samengesteld door
Joline Rodermans
Programmamaker Sociale Stad
Dit artikel gaat over