Global Trends

Gewoon gek

Hoe maken we samen een einde aan de ellenlange wachtlijsten in de GGZ?
woensdag 4 mrt 2020, 20.00
wo 4 mrt 2020, 20.00
Grote zaal

Er staan bijna 90.000 mensen op de wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Voor elk van deze mensen is hulp of ondersteuning in meer of mindere mate noodzakelijk. Feit blijft dat er iets moet veranderen om aan deze ellenlange wachttijden een einde te maken. Hoe kunnen we gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor het opvangen van mensen die zogenaamd ‘gek’ zijn of buiten de norm vallen? Is systeemverandering nodig, of moeten we überhaupt onze definitie van ‘normaal’ radicaal herzien? En hoe zouden bijvoorbeeld algoritmes en andere technologische ontwikkelingen kunnen helpen om ons geestelijk welzijn te verbeteren? In deze Meet Up onderzoeken we manieren om psychische hulpverlening opnieuw vorm te geven. Want eigenlijk zijn we natuurlijk allemaal gewoon gek en is gek zijn heel gewoon.

Onze maatschappij is slecht uitgerust om mensen die buiten de spreekwoordelijk boot vallen, op te vangen. Vaak krijgen deze mensen al snel het label ‘gek’ opgeplakt. Ze vormen zogenaamd de uitzondering op wat we normaal vinden. Wat zou er gebeuren als zowel de geestelijke gezondheidszorg, als de maatschappelijk in haar geheel, psychische diversiteit zou omarmen en het concept ‘normaal’ zouden oprekken?  Wat als we zouden afstappen van de huidige focus op diagnoses en bijbehorende behandelingen en in plaats daarvan zouden focussen op de mens erachter? 

Wat gaan we doen?

  • We beginnen met het interviewen van de maker van de documentaire, Soraya Pol. Wat hoopt zij te bereiken met deze aflevering?
  • Vervolgens gaan we in gesprek met onderzoeksgroep Redesigning Psychiatry, het Centre for Urban Mental Health van de UvA en Lijm de Zorg-initiatiefnemer Louis de Mast. Wat kan er anders?
  • Dan komen verschillende zorgpioniers vertellen over hun initiatieven. Hoe bieden zij de juiste support aan degenen die dat nodig hebben?
  • Tot slot bent u aan de beurt; heeft een ervaring met de GGZ en wilt u deze delen met de zaal? Dat kan tijdens dit open podium!

We nodigen mensen die werken binnen de psychische hulpverlening, zich inzetten voor het veranderen van de GGZ, of zelf van een vorm van (alternatieve) psychische hulpverlening of behandeling gebruik maken, uit om deel te nemen aan het gesprek. Stuur een mailtje naar julia@dezwijger.nl, of steek je hand op tijdens de avond zelf. Iedereen is welkom en elk verhaal telt. 

Als mensen horen dat je psychiatrisch patiënt bent, dan schrikken ze heel erg. Dan zeggen ze achter mijn rug om: ‘hij is gek’. Ik krijg weinig bezoek. Ik vind het soms wel moeilijk dat mensen je beoordelen omdat je een psychisch verleden hebt. Liever had ik dat ze wel op bezoek kwamen, want dan ben ik misschien minder eenzaam. Ik ben al eenzaam genoeg. Als mensen je het gevoel geven dat je er gewoon mag zijn en dat je welkom bent, dan heb je een heel groot medicijn. Dat is meer waard dan een of andere pil.
Toon, deelnemer Zorgboerderij BijBram

Steun hier het Manifest voor een betere Jeugdzorg en GGZ van de Lijm de Zorg.

woensdag 4 mrt 2020, 20.00
Grote zaal
Deze 255 mensen waren aanwezig