Een zoektocht naar duurzaam toerisme.

Steeds meer mensen wereldwijd hebben de mogelijkheid om op reis te gaan. De wereld ontdekken, een andere cultuur ervaren of gewoon plezier maken en ontspannen. Maar toerisme heeft ook een schaduwzijde. Door een te grote aanloop van reizigers raken sommige steden, dorpjes, stranden en natuurgebieden overlopen. Zwerfafval domineert, de lokale bevolking trekt weg, de economie raakt uit balans. Dit gaat soms zo ver, dat een plek al haar aantrekkingskracht verliest en op het laatst zelfs de toeristen wegblijven. In dit kennisdossier onderzoeken we hoe toerisme leuk blijft. Hoe kunnen we eerlijk en duurzaam op vakantie? En hoe worden té populaire bestemmingen – zoals Amsterdam – weer blij met hun bezoek?

Inhoudsopgave
Massatoerisme in steden

Amsterdam wordt steeds populairder bij reizigers. Ook veel andere Europese steden balanceren met het evenwicht tussen de bewoners en en bewoners. In dit dossier duiken we in de wereld van massatoerisme in de stad.

Group 5 Bloeiend
Group 5 Bloeiend
De toeristische toekomst van Nederland

Nederland ontvangt jaarlijks meer en meer buitenlandse bezoekers. Tijdens de Covid-pandemie hebben ook veel Nederlanders vakantie in eigen land ontdekt. In dit dossier onderzoeken we hoe Nederland een toeristische toekomst tegemoet gaat die economisch, duurzaam, eerlijk en gebalanceerd is. Hoe wordt toerisme in Nederland 'waardevol'?

Group 5 Bloeiend
Group 5 Bloeiend