De wereld van toerisme is in transitie. Steeds meer ondernemers, bezoekers en experts onderzoeken de mogelijkheid van toerisme in balans. Maar wat is hierbij de rol van de politiek? Welke keuzes moeten er op lokaal, nationaal en Europees niveau gemaakt worden? Ook voor toerisme kun je kiezen: is er geld voor een nachttrein? Wie verdient er aan toeristenbelasting? En wat moet de overheid met de globentrottende Hollander? Tijdens dit programma gaan we in gesprek over de grote politieke keuzes die het toerisme van de toekomst vormgeven.

Waar gaan we het over hebben:

In de afgelopen drie afleveringen van Fair Tourism hebben we onderzocht hoe de sector nu verder gaat tijdens en na corona. We spraken over de stilstand van het massatoerisme, over de ontwikkeling van een nieuw beeld van toerisme in Nederland waarbij we verder kijken dan geld, en we onderzochten onze eigen rol als toerist in het buitenland. In al deze afleveringen werd duidelijk dat toerisme een thema is dat lang alleen vanuit de economische drijfveren is benaderd. En tegelijkertijd is er wereldwijd en in Nederland een verschuiving gaande, waarin de sector anders naar zichzelf en haar rol in de wereld is gaan kijken: toerisme kan eerlijker, duurzamer en prettiger. Om die verschuiving te realiseren hebben we burgers, ondernemers én overheid nodig. In deze speciale verkiezingsaflevering brengen we deze boodschap naar het Rijk. Aan de hand van een aantal thema’s en ervaringen uit het veld, geven de sprekers de toekomstige Kamerfracties advies over de thema’s die hen en de toekomst van toerisme aangaan. We gaan in gesprek met verschillende spelers uit de sector.

Het advies van de sprekers op een rijtje

Met Europarlementariër Vera Taks bespreken we de rol van internationale mobiliteit. Welke politieke keuzes moet de Nederlandse overheid maken om de evolutie van vliegen naar treinreizen te maken? En hoe kan het dat er in de coronacrisis enorme investeringen naar nationale luchtvaartmaatschappijen gaan, maar dat internationale treinverbindingen nauwelijks de aandacht krijgen?

Met Jörn Fricke gaan we het hebben over de platformeconomie. Klopt het negatieve beeld dat we nu hebben van een van de meest omstreden toeristische-platforms eigenlijk wel? Is het met wat meer nationale sturing mogelijk om de lokale lasten die zijn ontstaan, bij te sturen naar een situatie waarin we nationaal juist de lusten ondervinden? En wat kan het Rijk doen om de kaders voor toerisme-platforms al vooraf duidelijk te maken, om mogelijke excessen voor te zijn?

Saskia Griep is reisondernemer en heeft de klappen van de zweep door corona dit jaar flink gevoeld. Tegelijkertijd ziet zij ook de impact van de keuzes op haar internationale partners, die op nationaal niveau worden gemaakt. Zij kijkt bijvoorbeeld kritisch naar het consumentenrecht, dat voor Nederlandse reizigers enorm goed geregeld is. Maar is dat wel zo eerlijk? Saskia vindt dat er niet alleen op nationaal niveau moet worden gekeken naar strategie voor toerisme, maar ziet ook de verantwoordelijkheid bij het rijk voor de impact van de miljoenen onderdanen die de grenzen over gaan.

Frank Oostdam heeft zich als directeur van het ANVR het afgelopen jaar stevig uitgesproken over de wijze waarop de reisbranche geraakt wordt door de coronacrisis. De branche kreeg daarop weer stevige kritiek omdat zij pleitten dat reizen slechts minimaal bijdraagt aan het aantal besmettingen. Het zou de branche ontbreken een ‘een moreel kompas’. Die onenigheid daargelaten, staat vast dat de reiseconomie een enorme klap te verduren heeft. Zowel werkgelegenheid als de populariteit onder studenten lijkt te dalen. Hoe belangrijk is deze industrie voor de Nederlandse economie? En wat moet en kan de politiek doen om de economische kracht van de reisbranche als weer te versterken?

Als onafhankelijk adviseur o.a. voor de toeristische sector en de overheid, adviseert Gea Groenendijk verschillende overheidsorganisaties op het gebied van het toerisme beleid. Zij constateert dat het toerisme voor Nederland waardevol is mits er wordt uitgegaan van integrale beleidsafwegingen. En dat toeristisch beleid niet alleen uitgaat van een groeiagenda maar van sociaal-maatschappelijke en economische waarden. Zij ziet vanuit die optiek een duidelijke regierol weggelegd voor de Rijksoverheid omdat er op dat niveau en in relatie tot Europa strategische keuzes gemaakt moeten worden. Een minister van toerisme? Nee, dat niet. Maar wat hebben we dan wel nodig van de landelijke overheid? Gea geeft advies.

Hoe deze adviezen bij de fracties terecht gaan komen? Daar zorgt lector New Urban Tourism Ko Koens voor. Met een vurig betoog sluit hij de aflevering af. Een betoog dat ook met de fracties wordt gedeeld in de aanloop van het formatieproces.

Podcast

Luister ook de podcast die we over dit onderwerp maakten, met reisondernemer Saskia Griep.

Luister- en abonneer ook via Apple Podcasts en Spotify.

In samenwerking met
Mediapartner
ProgrammareeksFair Tourism

Hoe kan toerime in de toekomst eerlijk en duurzaam?