De zomer is begonnen! Tijd om een duik te nemen in de dichtstbijzijnde plas. Maar misschien is het handig om voordat je gaat zwemmen te weten waar je beter (niet) kunt gaan zwemmen. Amsterdam is rijk aan wateren, maar niet elk water is geschikt om een duik in te nemen. Wat kan er allemaal aan de hand zijn met het water? En wat wordt daar aan gedaan?

Hier moet je op letten als je gaat zwemmen Amsterdamse wateren:

  • Zwemmen op niet-officiële zwemplekken. Amsterdam telt slechts vier officiële zwemplekken die door de Provincie worden getest. Op de andere locaties doe je dit op eigen risico. Op zwemwater.nl kan je de officiële zwemwaterlocaties van Amsterdam en omgeving checken op actuele info.
  • Zwemmen in de grachten. Vooral als er boten varen; je bent voor hen lastig te zien. Spring ook niet van bruggen in het grachtenwater.
  • Zwemmen in de grachten na een harde regenbui. Er kan dan water uit het riool in het water zitten. Ook stroomt na een harde regenbui al het vuil van de straten de grachten in waardoor het water verder vervuilt. Wacht een paar dagen zodat het water ververst is.
  • Zwemmen op plaatsen waar schepen varen of in de buurt van een gemaal, sluis of waterzuivering. Of in de buurt van industrie. Doe dit niet!
  • Zwemmen in de buurt van dode dieren, zoals vissen of vogels. Of op plekken waar veel vogelpoep ligt. Raak geen dode dieren aan.

Daarnaast voert de gemeente Amsterdam regelmatig waterkwaliteit testen uit om ervoor te zorgen dat de zwemlocaties voldoen aan de strenge normen voor veiligheid en hygiëne. Het water wordt getest op verschillende parameters, waaronder bacteriën, algen, chemicaliën en zuurstofniveaus. Op de site van de Gemeente Amsterdam kunnen zwemmers de actuele waterkwaliteitsgegevens raadplegen, inclusief de resultaten van recente tests.

Het is dus slim om eerst na te denken of het veilig is om zomaar in het water te springen. Check de site van de gemeente regelmatig en denk aan de bovenstaande regels. Wil je nou nog meer weten over het zwemwater in Amsterdam? Kom dan naar het programma Schoonzwemmen op donderdag 6 juli. Je kunt zelfs je eigen sample van water meenemen en het ter plekke laten testen!