Aanloop. Sprong. Vlucht. PLONS! Wat is er lekkerder dan een frisse duik op een hete zomerdag? Het IJ, de Amstel of in de gracht: waar je ook woont, verkoeling is om de hoek. Maar is het water ook een beetje schoon? Zwemwater blijkt een bron van mythes: van poepluiers en blauwalg tot knuffelende otters en verliefde dolfijnen. En over de waterkaliteit circuleren tegenstrijdige verhalen van ‘het vieste water van Europa’ tot ‘schoner dan ooit’. Wat is feit en wat is fictie? Welke factoren beïnvloeden de waterkwaliteit? En wat is de invloed van de zwemmende mens op het waterleven? We bespreken het met Waternet, biologen en zwemmers zodat jij de zomer in kan met een doos vol fun facts en inspiratie voor nieuwe zwemavonturen. PLONS!

Test jouw zwemwater!

De aquatisch biologen Chiara en Iris gaan jouw zwemwater testen. Neem een flesje (0,5L) mee met het water van je favoriete zwemplek. Voor het beste resultaat neem je het sample zo kort mogelijk voordat je naar het programma vertrekt.

Over de sprekers

Joost Stoffels is expert op het gebied van watersystemen voor Waternet. Een watersysteem is het samenspel tussen grondwater, bodem en oppervlaktewater. Hij onderzoekt voor Waternet de waterkwaliteit van zwemwater.

Louisa Heddes is controleert voor de Omgevingsdienst de veiligheid en hygiëne bij vele zwemlocaties in de stad. Dit doet ze niet alleen in buitenwater, ook gebouwde binnen- en buitenbaden, sauna’s en sexhuizen. Daarnaast controleert ze op hygiëne en veiligheid en informeert ze het publiek bij alle officiële tot zwemgelegenheid aangewezen oppervlaktewateren en stranden. Dit doet ze in opdracht van de provincie Noord-Holland

Chiara de Jong heeft de master Freshwater and Marine Biology afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie heeft ze zich onder andere gericht op het onderzoeken van de zuurstofproductie in wateren in Amsterdam, evenals de waterkwaliteit in baaien en riffen op Curaçao.

Iris van Os heeft de masteropleiding Freshwater and Marine Biology afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie heeft ze zich onder andere beziggehouden met de zuurstofproductie door algen in Amsterdamse wateren en het effect van nutriënten op de groei van algen.

Dit programma is ontwikkeld door
Rico Disco
Programmamaker Duurzame Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Moderator
Mediapartner